"Bler nam pomaže oko prioriteta"

Potpredsednica Vlade Kori Udovički kaže da Srbija nema razvojnu strategiju, ali u vladi postoji svest da je takav plan neophodan i volja da se na njemu radi.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 04.03.2015.

10:51

Default images
Foto: Tanjug

Udovički je, govoreći na Kopaonik biznis forumu, istakla da Srbiji ne treba naručena strategija, jer to i nije istinska vizija.

"Vizije se ne naručuju", poručila je Udovički koja je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Srbiji je potreban jasan plan, rekla je ona, kako bi postala stabilna i pouzdana investiciona destinacija, posebno što je "potištenom globalnom privrednom ambijentu teško privući kapital".

"Zato moramo veći deo posla da uradimo sami kako bi obezbedili dotok kapitala, kako bi iz svakog uloženog evra ili dinara izvukli maksimum", rekla je Udovički.

Ona je poručila da Srbija sebi ne sme više da dozvoli rasipanje, i da započinje projekte koje ne završava. Ilustrujući ovaj stav, ona je rekla da je neshvatljivo da kod nas radimo deonice autoputa, ali one nisu povezane, što nikome nije od koristi.

Prema njenim rečima počelo je da se radi na razvojnom planu, ali je, kako je kazala, za to potrebno vreme.

Uskoro o višku zaposlenih u državnoj upravi

Udovički je izjavila da će uskoro biti precizirano koliki je višak zaposlenih u svim delovima državne uprave.

"Tek sada znamo gde su najveće neracionalnosti, ali je red da prvo lekar saopšti bolesniku od čega boluje, pa da tek onda on o tome čita u novinama", rekla je Udovički na Kopaonik biznis forumu, na panelu o racionalizaciji državne uprave i strategije ekonomskog razvoja.

Ona je navela da se zajedno sa Svetskom bankom priprema program racionalizacije državne uprave, istakla da je uređenje drzave dugotrajan proces i da je važno da se on ne odlaže.

Ministarka je dodala da su u tranzicionom peridodu u Srbiji nastale mnoge agencije koje su u to vreme odgovarale potrebama, ali su bile "izrasline na urušenom sistemu".

Udovički je navela da konsultantska agencija bivšeg britanskog premijera Tonija Blera pomaže Vladi Srbije da precizira prioritete i utvrdi jasne ktriterijume praćenja realizacije tih prioriteta.

Po rečima Udovički, Vlada Srbije preduzima mere da Srbija bude stabilna i pouzdana investiciona destinacija, jer su za ekonomski razvoj neophodne veće investicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: