Struja skuplja 15%, ne pre maja

Zbog zakonske procedure za poskupljenje električne energije, uvećani računi stići će za tri meseca. Kilovat skuplji za 15 odsto. Novi namet uvođenje akciza.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

10:16

Default images

Potrošači će račune za struju uvećane za 15 odsto, najranije dobiti sa majskim uplatnicama.

Kako je najavio premijer Aleksandar Vučić, Vlada Srbije će o poskupljenju električne energije raspravljati između 15. i 20. marta, a tek posle toga će EPS poslati zvanični zahtev za podizanje cene kilovata. Iako je prema Pismu o namerama, koje smo dogovorili sa Međunarodnim monetarnim fondom, poskupljenje struje zakazano za april, praktično je nemoguće da upravo u tom mesecu kilovati poskupe. Procedura je takva da je potrebno 30 dana da se obaveste potrošači pre nego što se podigne cena električne energije.

U Agenciji za energetiku, koja daje saglasnost za promenu cena električne energije, ističu da još nema zahteva "Elektroprivrede Srbije" za poskupljenje.

"Kada EPS pripremi kalkulacije, analiziraće ih stručnjaci Agencije koji imaju pravo i na svoje primedbe. Poskupljenje zatim odobrava naš Savet, a objavljuje se u Službenom listu. EPS mora da obavesti potrošače mesec dana pre povećanja cena i to kroz medije", kažu u ovoj Ageniciji.

MMF je naložio da će električna energija od proleća u Srbiji biti skuplja 15 odsto, a od ovog iznosa će šest do osam procenata odlaziti u republički budžet kroz novi državni namet koji se još kalkuliše - akcize.

"I sa višom cenom zbog poskupljenja, struja će u Srbiji ostati socijalna kategorija", objašnjava Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora EPS.

"Ipak, veliko je i bitno pitanje za razvoj našeg najvećeg i verovatno najvrednijeg javnog preduzeća, koliko će Ministarstvo finansija uzeti za sebe, a koliko će dati EPS. Ukoliko se novac od poskupljenja struje uloži u podizanje "Elektroprivrede Srbije", ovo preduzeće stvarno ima šansu za razvoj", kaže on.

Praksa da država direktno "zahvati" namet od prodaje električne energije u Evropskoj uniji je već godinama na snazi. Tako je minimalni iznos akcize za domaćinstva jedan evro po megavat-času, dok poslovni kupci plaćaju najmanje 0,5 evra po megavat-času.

"Sve zemlje u okruženju koje su pristupale Uniji su morale pre priključenja da uvedu akcize za struju", napominje Biljana Bujić iz poreskog odeljenja KPMG, globalne mreže za pružanje revizorskih, poreskih i savetodavnih usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: