Kriju se i mleko prodaju kao drogu

Na kraljevačkoj pijaci malo je proizvođača sira i kajmaka, jer ne ispunjavaju najnovije uslove o trgovini namirnicama koje uglavnom imaju prekupci.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

10:28

Default images
Foto: Freeimages.com

Stamena Jovanović iz pomoravskog sela Mrsaća kod Kraljeva sada, u 65.godini života, ima šest krava. Tu, u tom domaćinstvu uvek je štala bila puna, pa je ona decenijama proizvodila sir i kajmak.

Nedavno je čak obeležila i četrdesetogodišnjicu od kada na kraljevačkoj mlečnoj pijaci ima tezgu. Međutim, više ne može, ne zbog poodmaklih godina nego zbog zakonskih propisa. Kako je objasnila, njena roba ilegalno, ipak, završava kod kupca.

"Skrivamo se oko pijace kao da drogu prodajemo”, kaže Stamena, potanko objasnivši šta je u pitanju.

Najnovija zakonska rešenja o prometu namirnica podrazumevaju da onaj ko proizvodi sir i kajmak mora u svom domaćinstvu imati poseban objekat, prostoriju udaljenu od štale, sa posebnim ulazom. Unutra zidovi moraju biti obloženi pločicama, mora tu postojati i neka vrsta rashladne komore, zatim topla i hladna voda...

"Ne mogu ja sada, posle četrdeset godina da prodajem krave kako bih sazidala takav mlekar, šta će onda meni i mlekar kad bez krava ostanem. Vidite, ja imam baš urednu prostoriju za ove potrebe, jeste da tu nema pločica, ali imam sanitarnu knjižicu, veterinarsku potvrdu o zdravstvenom stanju krava, mlečnu kartu, redovno predajem uzorak sira i kajmaka Zavodu za zaštitu zdravlja radi kontrole ispravnosti ovih namirnica. I, šta će mi sada da zidam mlekar?", pita se ona.

Opisala je i situaciju na pijaci, nastalu posle inspekcijske primene tih propisa.

"Pošto za pijačnu tezgu ne možemo mi proizvođači, došlo je do toga da su tamo preprodavci, znači oni koji imaju možda jednu, dve krave a ispunili su ove uslove oko mlekara. I, sada od nas, na skrivenim mestima, otkupljuju robu i tamo prodaju. Ili, su na osnovu toga što poseduju te „moderne” mlekare sa više proizvođača koji to nemaju sklopili ugovore, pa ispada da im dve krave daju stotine kilograma sira. Primetila sam čak da ako slučajno neko od nas stane za tezgu ti, a ja ih zovem preprodavci, odmah šalju prijavu inspekciji. Stvarno, ne znam kome je u interesu da nas proizvođače proteraju sa pijace", dodaje Stamena, uz napomenu da su se ona i još nekoliko njenih koleginica obraćale republičkoj inspekciji sa zahtevom da se ovi propisi ublaže.

Tamo su ih saslušali, obećali odgovor, ali od tada je prošlo više od mesec dana a odgovora nema.

U ovdašnjem odeljenju republičke inspekcije nadležne za ove poslove, inspektor Dragan Radovanović potvrđuje da svako ko proizvodi pomenute namirnice mora imati registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a potvrđuje i pravila što se tiče uređenosti prostorije.

"Nisu to, rekao bih, neka velika ulaganja. A, mi se energično borimo protiv onih koji imaju sklopljene ugovore sa više proizvođača. Tolerišemo, doduše, jedan, dva ugovora iz kojih se vidi da su sklopljeni sa staračkim domaćinstvima koja na mogu na pijacu. Otkupom od njih oni snose odgovornost za ispravnost namirnica. Ali, rigorozni smo prema onima koji preprodajom zarađuju. Eto, pre izvesnog vremena, zbog jedne opsežne kontrole, na desetak dana smo čak i zatvorili mlečnu pijacu u Kraljevu i uprava pijace je snosila sankcije", objašnjava nam Radovanović.

Ako se preprodavci sa modernim mlekarima potpuno suzbiju, oni koji ih nemaju, a reč je uglavnom o staračkim domaćinstvima, neće imati kome da prodaju višak svojih proizvoda, piše Politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: