Francuzi daju u Brezovicu 409 mil €

Jedan francuski konzorcijum i Vlada Kosova trebalo bi da u martu potpišu ugovor o izgradnji kompleksa na Brezovici.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

10:04

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva (Ilustracija)

U kompleks bi trebalo da bude uloženo 409 miliona evra, a biće obezbeđeno 3.000 novih radnih mesta, najavila je strateška savetnica USAID-a na Kosovu Džil Džejmison.

"Tokom marta biće potpisan ugovor između vlade Kosova i francuskog konzorcijuma o razvoju projekta Brezovica. Ugovor će obavezati konzorcijum da investira 409 miliona evra u roku od 20 godina. U prve tri godine predvijđa se da se investira oko 160 miliona evra", kazala je Džejmison sinoć na javnoj debati o tom projektu u opštini Štrpce.

Ona je navela da će ovaj projekat zaposliti mnogo kosovskih stanovnika, posebno iz opštine Štrpce, prenosi prištinski dnevnik "Koha ditore".

Debati su prisustvovali i ambasadori SAD i Francuske na Kosovu, Trejsi Džejkobs i Mari Davije, odbornici opštine Štrpce i ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Ljubomir Marić.

Marić, iako je "zamrznuo" funkciju ministra, zatražio je da sa ovim projektom budu upoznata Vlada Srbije i upitao da li vlasti u Beogradu mogu da učestvuju u projektu.

"Mislim da mnoge nejasne stvari treba prethodno da budu pojašnjene. Treba da imamo zapošljavanje, ali je potrebno i da se zaštiti imovina i da imovina ne bude deo projekta. Vlasništvo projekta treba da se reši", rekao je Marić.

Odbornici opštine Štrpce izneli su zabrinutost po pitanju promene etničke strukture u opštini, upitavši da li će u ovom sektoru biti zaposleni samo Albanci ili će projekat promenti demografsku sliku Štrpca, navodi "Koha ditore".

Jedna odbornica je posebno naglasila da bi na promenu demografske slike uticalo to što je projektom predviđena izgradnja i prodaja stanova za stanovanje.

Međutim, predstavnici projekta su dali odgovore samo na ekonomska pitanja vezana za projekat, izbegavši da odgovore na politička pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: