"Gledajte i komšije, ne samo EU"

Potpredsednica Agrokora Ljerka Puljić poručila je da bi najbolje bilo da svaka saradnja u regionu počne od pitanja o kojima ne postoji prostor za svađu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.03.2015.

15:47

Default images
Foto: Tanjug

Ona je na Kopaonik biznis forumu istakla da je ekonomska saradnja regiona mnogo bolja od političke, ali i ukazala da bi saradnja u biznisu mogla biti na mnogo višem nivou.

Puljić je rekla i da je slovenačka privreda do skoro bila relativno zatvorena za saradnju u regionu zato što je ta zemlja prva ušla u Evropsku uniju, dok je Hrvatska, s druge strane, nakon ulaska u Uniju od starta otvorena.

"Srbija je isto sada više fokusirana šta će se dogoditi nakon ulaska u EU nego što gleda šta bi mogla da uradi u regionu", navela je ona i zaključila da nisu sve zemlje delile zajednički put poslovnog otvaranja u regionu.

Agrokorovo preuzimanje Merkatora je, kako je navela, najbolji primer koliko je važno regionalno povezivanje zarad jačanja kompanija u regionu i njihovom lakšom borbom sa svetskom konkurencijom.

"Za nas je bilo jasno da jedino povezivanje komplementarnih biznisa unutar regiona može dati benefite svima i vidimo da region to tek sada prepoznaje", rekla je ona.

Puljić je dodala i da sada po prvi put proizvođači sami pristupaju ovoj kompaniji jer su prepoznali da je Merkator platforma koja nudi distribuciju roba do krajnjeg potrošača, što daje potencijal za bolji proboj na celo tržište regiona.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec rekao je da je međusobna saradnja regiona pod dejstvom krize počela da pada, da bi ubrzo počela da se oporavlja, dok je na drugoj strani saradnja regiona ka svetu konstantno rasla što ukazuje na postojanje dva različita trenda.

On je ukazao i da je Srbija od 2006. do 2014. skoro usvostručila svoj ukupni izvoz u svet, ali kada je reč o izvozu u region, on se ne povećava, te na godišnejm nivou iznosi oko 2,5 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

10 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: