"Za ove izazove potreban alhemičar"

Srpska privreda je veoma ranjiva i izlaz iz teške situacije treba da bude pokretanje industrije u sektorima u kojima Srbija ima prednosti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.03.2015.

13:07

Default images
Foto: Tanjug

To su energetika, infrastruktura i poljoprivreda, izjavio je selektor Kopaonik biznis foruma 2015. Dragan Đuričin.

"U 2015. se bez obzira na agilnost vlade nalazimo u situaciji da imamo puno negativnih efekata prethodnih zabluda, na primer i dalje imamo problem sa recesijom", istakao je Đuričin. Kako je rekao, Srbija se još bori sa niskom ekonomskom bazom, tzv. aut-put-gepom (output gap), kako tanzicionim tako i tehničkim.

"Ova vlada ima toliko faktora ranjivosti u privredi da je prosto alhemija izaći iz ove situacije i održati socijalnu koheziju. Kriza 2008. je pokazala da je došlo vreme industrijskih politika u granama koje imaju prednosti", istakao je Đuričin.

Prema njegovim rečima, industrijskim politikama treba da se prilagođavaju monetarna i fiskalna politika.

On je naveo da su sektori koji se kandiduju za industrijske politike sa komparativnm prednostima: energija , hrana i mlečni proizvodi, metalurgija, infrastruktura, transport i logistika.

U delu konkurentskih prednosti to su građevinarstvao, obrada metala, automobilska industrija, industrija poljoprivrednih mašina i farmacija, naveo je on.

Kada je reč o programima koji imaju trajnu konkurentnu prednost, to su: informacione i telekominikacione tehnologije, digitalna infrastruktura, zdravstveni turizam i vojni sektor, dodao je selektor Kopaonik biznis formuma.

"Mislim da ova vlada ima tu energiju da krene sa pobedničkom aspiracijom, da obezbedi održivu zaposlenost", naglasio je Đuričin.

Đuričin je naglasio da Srbija, takođe, mora da uvaži pravila budžetiranja koja važe u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: