"Hendikepirani smo jer smo mali"

Biznismen i vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić ocenio je večeras da je u regionu Zapadnog Balkana neophodno regionalno povezivanje kompanija.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

08:29

Default images
Foto: Tanjug

Kako je naveo, samo tako se može povećati konkurentnost privreda država u regionu i povećati njihov bruto domaći proizvod.

Samo tako se privrede malih zemalja regiona mogu boriti sa konkurencijom na svetskom tržištu, koja dolazi iz razvijenih zemalja, rekao je Kostić.

"Male zemlje su tu jako hendikepirane u odnosu na velike zemlje", rekao je Kostić i dodao da je čak veliko pitanje da li je dovoljno ujediniti nekoliko malih kompanija sa Balkana da bi tako ojačane mogle uspešno da nastupe na svetskom tržištu, jer tamo vlada velika konkurencija.

Kostić je objasnio da treba da nađemo šampione u poslovanju u regionu iz različitih sektora privrede i oko njih formirati klastere, pri čemu nije bitno da li su iz BiH, Srbije ili Hrvatske i zatim napraviti regionalne šampione i pokušati da se izadje na svetsko tržište.

"Ako mi to ne budemo uradili, mi ćemo samo biti posmatrači onoga što će uraditi neki drugi regionalni šampioni", upozorio je Kostić.

Komentarišući stanje u domaćoj poljoprivredi, Kostić je ocenio da je domaći agrar unapred osuđen na podredjeni položaj prema EU, zato što Unija kroz agrarni budžet izdvaja 34 odsto BDP-a "evrolenda" za subvencije, a Srbija četiri odsto BDP-a.

"Pri tom, oni (EU) to rade zadnjih 30 godina", ukazao je Kostić i ocenio da srpska agrarna industrije igra neravnopravnu utakmicu sa prehrambenim proizvođačima iz EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: