Taksisti traže ekonomski azil u EU

Udruženje taksista "Sitak" iz Kragujevca, zbog katastrofalne situacije u taksi-prevozu, obratilo se ambasadama evropskih država za dobijanje ekonomskog azila.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.03.2015.

15:53

Default images
Freeimages

U pismu koje su taksisti uputili ambasadama navedeno je "da je registrovanim taksi preduzetnicima oduzeto pravo da zarade i izdržavaju svoje porodice".

O ovom pismu obavestili su i državni vrh Srbije.

"Egzistencijalno smo ugroženi i primorani smo da vam se obratimo sa molbom da dobijemo ekonomski azil u vašoj državi, jer mi smo časni i pošteni građani koji žele da žive od svog rada", navedeno je u tom pismu.

Udruženje "Sitak" navodi i da su "nadležne državne institucije odgovorne za postojanje nelojalne konkurencije, odnosno nelegalnih taksi vozača koji rade u sivoj ekonomiji".

"Nadležne institucije u oblasti taksi preduzetništva napravile su socijalni ventil, zbog čega je taksi prevoz u celoj Srbiji katastrofalan", navedeno je u pismu u kome se dodaje da u Kragujevcu postoji nizak stepen legalnosti nosilaca auto-taksi prevoza.

Kragujevački taksisti procenjuju i da bi uređena oblast auto-taksi prevoza i obezbeđivanje ambijenta za rad registrovanim taksi prevoznicima na teritoriji Srbije, u budžet mesečno donosila oko 20 miliona evra.

"Pretpostavka je da na teritoriji Srbiji egzistira 20.000 taksi preduzetnika koji redovno izmiriju obaveze prema državi, a koji nemaju mogućnost da zarade", navedeno je u saopštenju Udruženja "Sitak" koje postavlja pitanje "kome to ne odgovara da se sistemski uredi ta oblast".

Udruženje "Sitak" postoji od 2010. godine, i kako navode u saopštenju, više puta su se obraćali državnim institucijama, ali bezuspešno, a u oktobru prošle godine podneli su krivičnu prijavu protiv dvojice saobraćajnih inspektora i sekretara za inspekcijske poslove Kragujevca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: