"Brzo odlučite šta ćete s gasom"

Zemlje Balkana moraju uskoro da se opredele kako će se snabdevati gasom, poručio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

12:58

Default images
Tanjug

Čepurin je rekao da odluka mora biti doneta u narednim mesecima.

"Novi pravac, zajedno sa Severnim tokom, biće preko teritorije Turske, a konačno odredište biće na grčko-turskoj granici", istakao je Čepurin otvarajući konferenciju u Beogradskoj poslovnoj školi.

Prema njegovim rečima, preliminarni dogovor je da se izgrade četiri cevovoda, od kojih bi prvi trebalo da bude završen 2016. godine.

"Gas će ići južnom maršrutom, preko Turske, doći će do granice sa Grčkom, i tada ćemo se dogovarati sa Evropskom unijom", objasnio je on.

Sada zemlje, kako je ukazao, uključujući one u regionu Balkana, treba da se opredele kako će se dalje snadbevati.

"Ključno je u narednim mesecima, u periodu od pola godine do godinu dana, opredeliti se kako da gas dolazi do krajnjeg potrošaca", istako je ruski ambasador.

On je napomenuo da je važno odrediti tri stvari - isporuke moraju biti pouzdane, treba obezbediti potrebne količine koje će region dobijati, i kao treće, potrebno je utvrditi prihvatljive cene.

Čepurin je upozorio da današnja situacija u geopolitičkom smislu uopšte nije laka.

Prema njegovim rečima, iskustvo "Južnog toka" nije uspelo, te treba "svoje interese osvestiti i igrati aktivno svoju ulogu, probijati birokratski i politički zid".

"Kada budemo prevazišli te zidove, trudićemo se da branimo svoje nacionalne interese, ali i zajedničke ekonomske interese i interese velike Evrope", zaključio je ambasador Čepurin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: