APOS: Nema "petice" za banke u SRB

U istraživanju i ocenjivanju rada banaka, nijedna banka koja posluje u Srbiji nije dobila odličnu ocenu za transparentnost usluga i cena, saopšteno je iz APOS.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

12:03

Default images
ilustracija: Thinkstock

Takođe nijedna banka nije zaslužila ni jedinicu na skali ocena od jedan do pet.

Kako objašnjavaju iz Asocijacije potrošača Srbije, na osnovu istraživanja ocennjivana je preglednost i uporedivost ponuda za osnovne pakete tekućih računa ocenama od jedan do pet.

Najnižu ocenu "ne zadovoljava - 1" nije dobila nijedna banka, "dovoljan - 2" su dobile ponude banaka koje ne sadrže cenu održavanja računa, već se do nje dolazi preko tarifnika, a ocena "dobar - 3" data je bankama koje su dale u ponudi pregled usluga i cene.

Ocenom "vrlo dobar - 4" ocenjene su banke koje su pored cene i pregleda usluga dale opširnije informacije o uslugama i načinu korišćenja a najviša ocena "odličan - 5" predviđena je za ponude banaka koje sadrže uporedni pregled sadržaja i cena svih paketa i dodatnih usluga vezanih za tekuće račune.

Tako su najbolje ocene, u ovom slučaju "četvorke", dobile banka Inteza, Komercijalna banka, AIK banka, Eurobank i Hypo Alpe-Adria-banka.

Ocenu "dobar - 3" dobile su Unicredit, Raiffeisen, Sberbank i Alpha banka, dok su se u grupi "dovoljnih" našli ProCredit banka, Credit Agricole, Praeus, Erste, Poštanska štedionica i Societe Generale banka.

U saopštenju se navodi da su informacije prikupljane sa sajtova banaka "zato što je to je način koji potrošaču treba da pruži mogućnost da se najbrže upozna sa ponudama banaka koje su mu dostupne, da ih uporedi i napravi najbolji izbor pri otvaranju tekućeg računa".

Istraživanje je rađeno u periodu od januara do sredine februara 2015. godine a uzorak je obuhvatio 15 banaka koje su imale najveću neto ukupnu bilansnu aktivu prema podacima objavljenim na sajtu Narodne Banke Srbije krajem septembra prošle godine.

Istraživanjem su obuhvaćeni troškovi održavanja tekućih računa i usluge na osnovu informacija dostupnih na sajtovima banaka. U zavisnosti od broja informacija, njihove preglednosti i uporedivosti ocenjivana je transparentnost informacija na sajtu, objašnjena je u saopštenju metodologija istraživanja.

Istraživanje je finansirala Američka ambasada u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: