Mleko iz Evrope davi naše stočare

Na dnevnom nivou 200.000 litara viška. Mlekare otkazuju otkup, prvi na udaru mali proizvođači

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 01.03.2015.

16:39

Default images
Foto: Freeimages.com

Srbija uništava svoju mlekarsku industriju. Na dnevnom nivou imamo 200.000 litara mleka viška, a velike mlekare već su počele da otkazuju otkup, zbog uvoza iz EU. Od kad je Evropska unija ukinula kvotu za proizvodnju svojim mlekarima, domaće tržište bukvalno je preplavljeno.

Stručnjaci kažu da će se uskoro u Srbiji imati sve mlečne proizvode koje možemo da poželimo, ali ništa od srpskog mleka.

Da ćemo biti utopljeni u stranom mleku, upozorili su i iz Direkcije za poljoprivredu grada Šapca. Oni su uputili apel nadležnim institucijama da reaguju odmah, jer će na proleće, kada počne da važi ukidanje EU kvota, biti kasno.

"Poljoprivrednicima treba pomoći organizovanim otkupom i preradom mleka u prahu", istakao je Vladimir Špegar, direktor Direkcije. - Imamo problem koji je dugo prisutan, a to je da male proizvođače mleka uslovljavaju, pa pojedine mlekare ne otkupljuju količine ispod 20 litara dnevno. Država treba da preuzme sve što je na tržištu, pretvori ga u mleko u prahu i reaguje kada bude bilo potrebno.

Predsednica Asocijacije proizvođača mleka Sanja Bugarski, kaže da se u Srbiji, po pitanju proizvodnje mleka i mesa, nije ništa uradilo u poslednje dve decenije. U našoj zemlji, 1991. godine bilo je više od milion krava, a danas, prema nezvaničnim podacima, jedva da ima više od 300.000 grla.

"Ministarstvu poljoprivrede obratili smo se još u septembru, a do sada nijedan problem nisu rešili", priča Sanja Bugarski. - Pada kupovna moć domaćeg stanovništva, tu je embargo na izvoz EU proizvoda u Rusiju, ukidaju se kvote proizvođačima iz EU, i velike količine mleka i proizvoda stižu u Srbiju. Sada i konditori uvoze maslac i mleko u prahu iz Evrope i ne kupuju više od domaćih proizvođača.

Bugarski upozorava da su viškovi sve veći i da počinju da stradaju prvi u lancu. To su najslabiji, mali i socijalno najugroženiji farmeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: