Nova gradnja u nišu jeftinija 30%

U Nišu od danas važe 30 odsto niže cene naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 01.03.2015.

15:21

Default images
Foto: Freeimages.com

Na osnovu odluke lokalne vlasti naknada koju građani plaćaju prilikom legalizacije već izgrađenih stambenih objekata ili dobijanja građevinske dozvole za novu gradnju, jeftinija je za sedam građevinskih zona, od osam koliko ih Niš ima.

U osmoj zoni naknada ostaje 945 dinara, dok će se za preostalih sedam zona kretati od 1.200 do 3.900 dinara po kvadratu. Od danas važi i duži rok otplate, tako da će građani ovu naknadu moći da plate u ratama na deset godina, umesto na dosadašnjih pet godina.

Odluku o pojeftinjenju naknade i dužim rokovima plaćanja Gradsko veće usvojilo je krajem prošle godine, a glavni razlog je pomoć Nišlijama koji moraju da legalizuju svoje kuće i stanove.

Načelnik Uprave za planiranje i izgradnju Rodoljub Mihajlović izjavio je za agenciju Beta da je zahteve za legalizaciju podnelo do
sada oko 35.000 Nišlija, ali je samo njih 300 legalizovalo svoje objekte.

"Građani odlažu legalizaciju zbog toga što se u medijima stalno najavljuju neke nove olakšice. Svi se nadaju da će, ako još sačekaju, ovaj posao moći da završe lakše i još jeftinije nego sada", rekao Mihajlović.

On je istakao da su skoro svi primljeni zahtevi za legalizaciju "prazni", odnosno da sadrže samo obrazac zahteva.

"Primili smo 35.000 zahteva, ali je samo 300 odobrenih sadržalo sve što je potrebno za legalizaciju. Ostali ne sadrže projekat izgrađenog objekta, potvrdu o vlasništvu, niti bilo šta drugo od dokumenata", naveo je Mihajlović.

Gradski čelnici ovih dana su isticali da je Niš spreman za primenu novog Zakona o planiranju i izgradnji koji predviđa objedinjenu proceduru izdavanja građevinskih dozvola za najviše 28 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: