Kinezi grade još jedan most u BG

Most na Dunavu kod Vinče sa pristupnim putevima i prugom koštaće oko 470 miliona evra, a Kinezi su već u igri za finansiranje ovog velikog projekta.

Srbija

Izvor: Blic

Nedelja, 01.03.2015.

09:03

Default images
Pupinov most (foto: B92)

Novi drumsko-železnički most je ključan da bi se podigao Beograd na vodi, jer će se izbaciti teretni vozovi iz centra grada, a kompletiraće se i drumska obilaznica oko Beograda, piše Blic.

Autoput će tako biti direktno povezan sa banatskim magistralama, pa vozači neće morati da ulaze u Beograd i Pančevo.

"Procenjuje se da bi izgradnja trajala oko tri godine. Potencijalna izgradnja putem koncesije ili javno-privatnog partnerstva planirana je sa kineskim partnerima. Ukupna investiciona vrednost izgradnje celokupnog projekta iznosi oko 470 miliona evra, od čega je za drumsko-železnički most potrebno oko 129 miliona evra", kažu za "Blic“ u Ministarstvu građevine.

Dokumentacija za izgradnju mosta i obilaznice uveliko se priprema, urađeni su generalni i idejni projekti, koji su u postupku odobravanja, kao i studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Grad Beograd i grad Pančevo usvojili su planove detaljne regulacije.

"Ipak, nedostaje projekat za dobijanje građevinske dozvole, a nisu još utvrđeni ni izvori finansiranja, pa se ne može precizirati kada će izgradnja mosta i pruge započeti. Izvesno je da će radova biti, zbog čega se dokumentacija priprema", objašnjavaju u "Železnicama“.

Nakon izgradnje mosta teretni vozovi neće jezditi prugom oko Kalemegdana.

"Obilazna pruga omogućila bi da se ostvari direktna veza Banata sa centralnom Srbijom, kao i bezbedan prevoz opasnih materija van centralnog gradskog jezgra, kako na području Beograda, tako i na području Pančeva. Izgradnjom obilazne pruge, postojeća pruga oko Kalemegdana mogla bi eventualno ostati isključivo u funkciji gradsko-prigradskog saobraćaja", kažu u "Železnicama“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: