U pekarama 112 radnika "na crno"

Prilikom nadzora koje je Inspektorat za rad izvršio u privrednim subjektima koji proizvode hleb, pecivo i kolače otkriveno je 112 osoba koje rade "na crno".

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 28.02.2015.

14:30

Default images
Foto: Beta/AP

Nadzor je izvršen 26. februara, u njemu je učestvovalo 182 inspektora rada, a bilo je obuhvaćeno 474 privredna subjekata, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tom prilikom je otkriveno 112 osoba sa kojima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu i nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Najdrastičniji primer utvrđen je kod jednog poslodavca u Raškom okrugu gde je od ukupno 11 zatečenih lica na radu čak 10 njih bilo angažovano "na crno".

Kod jednog poslodavca u Pomoravskom okrugu inspektori rada su utvrdili da su od sedam zatečenih lica četiri osobe radile "na crno", dok kod jednog poslodavca u Beogradu od osam lica na radu pet osoba nije imalo sklopljene ugovore i nije bilo prijavljeno, navelo je Ministarstvo.

U oblasti radnih odnosa inspektori rada su podneli 33 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno protiv preduzetnika, dok su u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu podneli 23 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Doneto je i 85 rešenja u oblasti radnih odnosa, kao i 167 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Takođe, inspektori rada su doneli i devet rešenja o zabrani rada zbog neosposobljenosti zaposlenog za bezbedan i zdrav rad.

Ministarstvo je najavilo da će inspekcija i ubuduće organizovati ponovljene vanredne nadzore u privrednim subjektima koji proizvode hleb, pecivo i kolače, a koji će u sve tri smene vršiti svi inspektori rada, budući da je veliki broj osoba na radu "na crno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: