Odluka NBS neće uticati na SGB

Sosijete Ženeral banka nikada nije menjala jednom ugovorene uslove prilikom otplate kredita, tako da na njeno poslovanje neće uticati Odluka NBS.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

17:09

Default images
Foto: Tanjug

Upitan kako će Sosijete ženeral banka primeniti deo Odluke NBS koja se odnosi na jednostranu promenu kamata, predsednik Izvršnog odbora te banke Frederik Kuen je rekao da će to biti lako jer ta banka nikada nije menjala jednom ugovorene uslove, odnosno, ugovorenu kamatu na kredite.

"Klijenti koji su se odlučili za kredit sa fiksnom kamatom, plaćaju istu mesečnu ratu tokom celog perioda otplate. Ukoliko su se odlučili za promenljivu kamatu, ona se sastoji od, na primer, euribora i fiksne margine (deo kamate)", objasnio je Kuen.

Prvi čovek Sosijete ženeral banke je podsetio da se euribor menja, pa se klijentima koji su podigli kredit u evrima pre nekoliko godina, mesečna rata smanjivala, jer se euribor smanjivao.

"Dakle, to ne predstavlja teškoću za našu banku, jer nikada nismo menjali ugovorene uslove i za nas je to veoma važno", naglasio je Kuen.

Sosijete ženeral banka u Srbiji 2013. je preuzela portfolio KBC banke, koja je prethodno primenila preporuku NBS, takozvani BAN 2, a ta preporuka centralne banke se odnosila upravo na pitanje jednostrane promene kamate na kredite u otplati.

Kao primer je naveo klijenta koji je uzeo stambenim kredit u maju 2007. sa varijabilnom kamatom, sa sestomesečnim euriborom uvećanim za fiksni deo od 2,8 odsto i dodao da je njegova prva mesečna rata iznosila je tada 498 evra, a sada, 2015. godine, mesečni anuitet iznosi 352 evra, naveo je Kuen.

Rata je, kaže smanjena zato što je euribor pao sa 4,2 u junu 2007. godina, na danšnjih 0,135 odsto, pri čemu Sosijete Žneral banka nije menjala ugovoreni fiksni deo. Napomenuo je da, naravno, ukoliko euribor bude rastao, tako će se menjati i iznos rate kredita.

"To je karakteristika promenljive kamatne stope na kredite", objasnio je Kuen.

Na pitanje kako će se na poslovanje banke odraziti deo Odluke NBS u vezi sa kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, Kuen je podsetio da ta banka nikada nije odobravala kredite u "švajcarcima", zato što je procenila da to nije dobro ni za banku, ni za klijente.

Banka je tada svesno izgubila deo tržišnog učešsća, i samim tim i deo prihoda, kazao je on.

"U tom smislu nas Odluka NBS ne pogađa, ali smo preuzimanjem KBC banke preuzeli i neke plasmane u švajcarcima, koji čine mali deo našeg kreditnog portfolija, ali ga ipak imamo", kazao je sagovornik Tanjuga.

Već tada je tim klijentima ponuđeno da pod povoljnim uslovima konvertuju otplatu kredita sa švajcarskih franaka u evro, rekao je Kuen i najavio da će im Sosijete Ženeral banka i sada ponuditi da izaberu najpovoljniju od četiri opcije koje je propisala NBS za otplatu zajmova indeksiranih u švajcarskim francima.

Podsećajuci da postoji, prema Odluci NBS, mogućnost da se konverzija duga iz švajcaraca u evro sprovede po kursu povoljnijem za pet odsto, Kuen je rekao da je NBS dala i mogućnost da se konvertovani kredit otplaćuje po povoljnijoj kamatnoj stopi.

Kuen, međutim, kaže da je u Sosijete Ženeral banci kamata već niža od propisane i pozvao klijente banke da iskoriste pogodnosti koje donosi Odluka NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: