Gasni projekti ne zavise od Srbije

Građani nemaju nijedan razlog da budu zabrinuti za snabdevanje energentima, poručio je ministar energetike Aleksandar Antić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

16:34

Default images
Foto: Tanjug

"Želim da u ime Vlade i inistarstva energetike i rudarstva iznesem odgovorno uveravanje da ne postoji nijedan razlog da građani budu zabrinuti zbog snabdevanja energetantima. Srbija ima dovojno energenata i može da obezbedi stabilno snabdevanje i za građane i za privredu“, rekao je Antić gostujući u Kažiprstu na B92.

Prema rečima ministra, ova sigurnost da nema mesta zabrinutosti proizilazi iz činjenice da imamo u Banatskom Dvoru preko 300 miliona kubnih metara gasa zaliha, kao i više od 70.000 tona mazuta i skladištima.

"Prema računici, 7 miliona kubika dnevno će se trošiti do kraja grejne sezone, naši ključni sistemi, Beogradske elektrane mogu i u toku dana da pređu na korišćenje mazuta umesto gasa, a sve zalihe mogu da traju tri do četiri meseca“, rekao je Antić.

Govoreći o najavama velikih energetskih projekata, ministar kaže da će Srbija ravnopravano tretirati sve projekte koji mogu da obezbede snabdevanje gasom i energetsku sigurnost i stabilnost.

Rok za sušenje Tamnave biće probijen

"Sve su to projekti za čiju je ralizaciju potrebno nekoiliko godina. Mi očekujemo i konkretizaciju plana oko dopremanja gasa iz SAD. Ali relanost tih projekata zavisi od velikih svetskih sila, to zavisi pre svega od SAD, imamo uveravanja da sve strane žele da budu uključene u projekte“, rekao je Antić i dodao nas očekuje i intekonekcija sa Bugarskom

Ministar rudarstva i energetike rekao je i da će rok za izbacivanje poslednjih količina vode i mulja iz kopa Tamnava Zapadno polje biti probijen, ali da je proizvodnja uspostavljena još u decembru.

''Uz izvinjenje građanima što ćemo malo probiti taj rok za izbacivanje poslednjih količine vode i mulja, sa stanovišta Kolubare je to već završeno'', rekao je Antić komentarišući navode da je rekao da će Tamnava biti isušena do kraja februara.

Odgovarajući na pitanje da li je to zbog lošeg tendera, on je istakao da je to sada pitanje koje može lako da se koristi u dnevnoj politici, i dodao:

''Ono što je sigurno je da smo mi uspeli da uspostavimo proizvodnju u decembru, sedam meseci pre bilo kakvih planova i što smo uspeli da dođemo do mašina i da ugljeni kopovi budu suvi. Pre sedam, osam meseci to je delovalo kao nemoguće', rekao je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: