Srpski izvoz u EU porastao 70%

Srpski izvoz u Evropsku uniju porastao je za više od 70 odsto u periodu od 2010. do 2014., saopšteno je posle sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.02.2015.

14:48

Default images
Foto: Thinkstock.com

Od tada je primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kao i prethodnim privremenim sporazumom o trgovini, liberalizovana trgovina između Srbije i EU.

Kako je saopšteno iz vladine Kancelarije za evropske integracije, na sastanku je naglašeno i da će EU nastaviti da podržava Srbiju u procesu pristupanja, uz isticanje da je od 2007. godine iz fondova Unije već odobreno blizu 1,7 milijardi evra kao podrška unapređenju svih segmenata našeg društva.

Posebno je bilo reči o saniranju posledica prošlogodišnjih poplava za koje je EU već dodelila 102 miliona evra donacija, a najavljeno je da će dodatnih 60 miliona evra biti odobreno u narednim mesecima.

Istaknuto je i da je od 2000. godine EU sa državama članicama ubedljivo najveći donator našoj zemlji sa 75 odsto od ukupne bespovratne pomoći koju je Srbija primila u tom periodu.

Takođe, Odbor je izrazio i očekivanje da će nedavno zaključeni aranžman sa MMF-om doprineti napretku privrednih reformi.

Sastankom su predsedavali vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković i direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Žan-Erik Pake, a na njemu je razmotren i napredak Srbije u sprovođenju političkih i ekonomskih kriterijuma, zatim reforme u oblasti vladavine prava i pravosuđa, kao i sprovođenje ŠP.

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje u kojem se nalaze predstavnici Vlade Srbije i predstavnici Evropske komisije i država članica EU ima važnu ulogu u obezbeđivanju kontinuiteta procesa stabilizacije i pridruživanja, u pravilnom sprovođenju obaveza koje predviđa ŠP, dok istovremeno predstavlja i značajan forum za ocenjivanje opšteg napretka Srbije u procesu pristupanja EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: