Pada rata za kredit i do 5.000 RSD

Od 27. marta dužnicima će biti omogućeno da kredite s deviznom kauzulom otplaćuju po kursu po kojem im je kredit i odobren, kaže Jorgovanka Tabaković.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.02.2015.

08:11

Default images
Foto: Thinkstock

"Od 27. marta primenjivaće se izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga usvojen u decembru 2014, a koji se odnosi i na preduzetnike, i na poljoprivredne proizvođače, i na građane", kazala je guvernerka Narodne banke Srbije za RTS.

Kako je objasnila, to se odnosi i na građane koji su uzeli kredite i pre 2012. godine. "Građani će tako imati uštedu, recimo od 5.000 dinara po mesečnoj rati za kredit u švajcarskim francima za ratu od 500 franaka, a 2.400 dinara za toliku ratu kredita u evrima", kazala je guvernerka.

Ona je pozvala Udruženje bankarskih klijenata Efektiva da sa 20 vrsta različitih tipova kredita indeksiranih u devizama dođu u Narodnu banku Srbije gde će se napraviti simulacija po četiri modela koje je NBS ponudila za dužnike koji imaju kredite u švajcarskim francima.

"Da napravimo simulaciju po četiri modela koja smo ponudili i da im pokažemo da je to u interesu svih građana Srbije", dodala je ona.

Guvernerka je izrazila uverenje da će pozitivan trend stabilnosti dinara biti nastavljen, te da će ukoliko ne bude nepredviđenih šokova "dobrobit stabilnosti osetiti svi".

"Jačanje dinara jeste značajan podsticaj, ali stvari ne mogu toliko bitno da se poboljšaju u roku od dva, tri ili pet dana, ali to je značajan efekat i monetarnih mera i politike koje je NBS sprovodila, ali i značajan uticaj poverenja koji je pokazao MMF u mere koje Vlada Srbije ima nameru da sprovede", kazala je Tabaković.

Ona je istakla da će milijarda i 168 miliona evra od Međunarodnog monetarnog fonda da ode u državne režerve, u slučaju da država bude imala platno-bilansnih problema.

"S obzirom na sprovođenje mera fiskalne konsolidacije Vlade Srbije i ozbiljnost da se sve najavljene mere sprovedu, što jesu dobre garancije, ta sredstva ostaće samo rezervisana, ona neće biti potrebna, jer su dezivne rezerve NBS stabilne i uvećane od 2012. godine", kazala je guvernerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: