"Nismo loši kao što rezultati kažu"

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da ne očekuje probleme u sprovođenju aranžmana iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 24.02.2015.

13:02

Default images
Foto: Tanjug

"Nijedan program koji sam do sada radio nisam imao problem da realizujem, ne očekujem ni da će sada biti problema", kazao je Vujović posle sednice Vlade Srbije.

Ministar finansija je kazao da se aranžman sa MMF-om zasniva na tri stuba reformi i naveo da je osnovni cilj da učešće javnog duga u BDP-u od 2017. krene da pada uz istovrmeno spuštanje deficita na nivo od oko tri odsto BDP-a.

On je naveo da u ta tri stuba spadaju fiskalna konsolidacija, konsolidacija finansijskog sektora i strukturne reforme, koje uključuju reforme javnih preduzeća, a koje će njihovo poslovanje učiniti efikasnim. Vujović je izjavio da veruje da će Srbija na prvoj proveri nakon dobijanja aranžmana sa MMF-om dobiti visoku ocenu.

"Na osnovu 50 dana koja smo već prošli, na osnovu odluka koje smo već sada doneli, na osnovu onoga što očekujem krajem februara i u martu, ja sam lično dosta uveren da ćemo mi proći tu proveru sa visokom ocenom", rekao je Vujović danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je rekao da niko ne može da garantuje da li će Srbija uraditi sve reforme na vreme ili će malo kasniti.

"Ali, da ćemo pokušati da uradimo sve što smo sebi zapisali to mogu da vam garantujem. Mi smo ovo stavili na papir jer znamo da bez tih reformi ne može da se izađe iz ove situacije. Ne možemo da nastavimo da imamo preduzeća u restruktuiranju na koja se troši između 600 i 800 miliona evra i da se pravimo kao da se ništa nije dogodilo", naveo je Vujović.

On je kazao da moraju da budu rešeni strukturni i zakonski problemi, kao i problem efikasnosti javnih preduzeća i da će onda uslediti ekonomski rast i poboljšanje.

Vujović je rekao da je budžetski deficit smanjen za 2,2 odsto i pre nego što je većina mera štednje počela da se primenjuje.

"Posle 8.700 dana međunarodnog iskustva u Svetskoj banci, mogu da vam kažem da Srbija uopšte nije tako loša zemlja, kao što po rezultatima izgleda", naveo je on.

Govoreći o olakšicama za privlačenje investitora, Vujović je rekao da bi trebalo raditi na tome da investitori prilikom dolaska ne budu opterećeni sa 50 ili 60 sitnih davanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: