Vučić: Ovih dana branimo evro

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da dinar juče i danas toliko jača da Narodna banka Srbije kupuje evro kako dinar ne bi previše ojačao.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2015.

11:48

Default images
Foto: Tanjug

"Kurs je pre dve godine bio 118 dinara za evro, a danas je 120, skoro bi nam isti kurs bio danas kao pre dve godine da NBS nije branila evro i kupila 60 miliona evra, toliko je jak dinar", kazao je Vučić na sednici Vlade Srbije, otvorenoj za javnost.

"I danas kupujemo da zadržimo evro. Kurs nam je na istom nivou, nastavljamo da vodimo politiku stabilnosti i odgovornosti", naveo je Vučić.

"Moramo malo da zaštitimo evro", kazao je Vučić.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je na istoj sednici da je jačanje dinara rezultat toga što investitori imaju poverenja u državu i menjaju evre u dinare da bi kupili državne hartije od vrednosti.

Vučić je govoreći o aranžmanu iz predostrožnosti s MMF-om, koji je odobren juče, kazao da je u to uloženo sedam meseci teškog i marljivog rada i drugačijeg pristupa.

"Želim da se zahvalim i bivšem ministru finansija Lazaru Krstiću koji je insistirao na većoj disciplini i na tome da je važno da dobijemo ovaj aranžman a posebno da se zahvalim sadašnjim ministrom finansijama Dušanom Vujovićem na posebno velikom uloženom radu i energiji i svim ostalim članovima vlade", kazao je Vučić.

On je kazao da se ovim Srbija predstavila na drugi način da smo pokazali da možemo da budemo odgovorni i pouzdan part Evropi i svetu, da smo Srbija na koju mogu da računaju.

Vučić je kazao da će Srbija u sprovođenju programa biti pouzdan partner i da to radimo zbog toga da bude više posla za mlade zbog zdrave ekonomije i da sledeća vlada ima javni dug koji će imati opadajuću tendenciju, budžetski deficit od tri do 3,5 odsto i to su rezultati koje možemo da postignemo.

"U eri lakih rešenja u regionu mi smo izabrali teži put, ali put koji priznaju sve ozbiljne zemlje sveta i institucije, to je uspeh pre svega građana Srbije koji su odlično razumeli šta radimo i da naš rad mora dati rezultata", kazao je premijer.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je Srbija "dobila ogromno priznanje medjunarodne zajednice koja je predstavljena u savetu direktora Međunarodnog monetarnog fonda".

"Bilo je planirano da bude 23. februara i tako se i dogodilo. Mi smo do 23. februara ostvarili čitav niz stvari koje smo ranije dogovorili - doneli smo budžet, doneli smo čitav niz mera, koje su već realizovane pre 1. februara, sada idemo dalje u implementaciju ovog programa", rekao je Vujović.

Vučić: Prodajemo službene automobile

Vučić je zatražio od Vlade Srbije da pripremi predlog za prodaju automobila iz vladinog voznog parka pre svega, kako je rekao, zbog smanjenja troškova za njihovo održavanje i za gorivo.

Vučić je rekao da njegov kabinet mora da bude primer građanima u Srbiji, u onome što radi, ali i kako bi se građani u skladu s tim ponašali.

On je naveo da je vlada obavila još jedan važan zadatak u pravcu privatizacije i to raspisivanjem javnih poziva za FAP, Krušik plastiku, kao i ponovljenim pozivom za Železaru i preduzeće Aleksa Šantić.

To će doneti novi ugled Srbiji u Evropi i svetu, rekao je premijer, dodajući: "Tražim od vas da se tome potpuno posvetite, jer je naš glavni zadatak rast".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: