Ruma-Golubinci-voz će ići 120 km/h

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Ruma-Golubinci na železničkom Koridoru 10, koji će se finansirati ruskim kreditom, počeli su danas u Golubincima.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.02.2015.

13:26

Default images
Foto: Tanjug

Rok za završetak posla je 11. septembar ove godine.

Reč je o rekonstrukciji desnog koloseka na toj pruzi gde će brzina vozova biti nakon završetka radova podignuta sa 30 na 120 kilometara na sat, rečeno je na otvaranju radova. Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić rekao je nakon otvaranja da je to druga deonica koja se finansira sredstvima ruskog kredita, podsetivši da se već obavljanju radovi na pruzi od Beograda do Pančeva.

On je istakao da će Železnice Srbije u narednom periodu modernizovati svoje pruge i vozna sredstva kako bi uhvatili korak sa železničkim upravama u ovom delu Evrope.

"Železnice Srbije treba da postanu moderne, profitabilne i ekonomski nezavisne", poručio je Stojčić i dodao da će u narednom periodu biti sprovedena reorganizacija srpskih železnica u skladu sa dogovorom Vlade Srbije i MMF-a.

Direktor Ruskih državnih železnica "RŽD Internešnal" Sergej Pavlov je rekao da to preduzeće nastavlja da realizuje projekte u Srbiji i da će na deonici Ruma Golubinci biti angažovane savremene ruske mašine.

On je kazao da na deonici Beograd - Pančevo učestvuje 70 odsto srpskih firmi u obavljanju posla, a da će na deonici Ruma - Golubinci biti 60 odsto srskih preduzeća.

Vrednost radova za sve tri deonice na severnom delu Koridora 10 je 48,7 miliona dolara, a reč je o deonicama Ruma - Golubinci, Sopot kosmajski - Kovačevac i Velika plana - Mala krsna.

Očekuje se da će u narednom periodu početi radovi i na druge dve deonice.

Pruga Golubinci - Ruma se nalazi između Beograda i Šida, a radovi su počeli na putnom prelazu na tzv. bloku 2 u Golubincima, oko 300 metara od železničke stanice Golubinci u pravcu Rume.

Radove izvodi "RŽD Internešnal", koja je zadužene za realizaciju ruskog kredita u našoj zemlji, prema projektnoj dokumentaciji koju je uradio Saobraćajni institut CIP.

Radovi se finansiraju ruskim državnim kreditom za modernizaciju srpskih železnica ukupne vrednosti 800 miliona dolara.

Na toj deonici radovima će biti obuhvaćena rekonstrukcija i modernizacija gradjevinske i elektrotehničke infrastrukture po desnom koloseku između stanica Golubinci i Ruma, uključujući i stanicu Putinci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: