"Esmark i dalje želi Železaru"

Izvršni direktor i predsednik Esmarka Džejms Bušar izrazio je razočaranje zbog neuspeha pregovora o preuzimanju Železare Smeredevo.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.02.2015.

10:42

Default images
Foto: Tanjug

Bušar tvrdi da je to rezultat promene prethodno dogovorenih uslova.

Bušar je, u saopštenju dostavljenom Tanjugu, naveo da njegova kompanija nije mogla da prihvati revidirani predlog Srbije, u kojem su promenjeni finansijski uslovi, ali i da je i dalje spremna za preuzimanje smederevske Železare "pod prethodno dogovorenim uslovima".

"Izuzetno smo razočarani što nismo uspeli da postignemo konačni dogovor sa Srbijom o prodaji i preuzimanju Železare Smeredevo, posebno imajući u vidu da smo posle uspešnog zaključivanja pregovora prošlog četvrtka i petka u Pitsburgu postigli dogovor oko ključnih uslova transakcije", naveo je u saopštenju Bušar, osnivač, izvršni direktor i predsednik Esmarka.

Esmark je, prema njegovim rečima, tokom čitavog procesa tendera pregovarao u dobroj veri, zadržao pravičan i dosledan stav tokom 10-mesečnih razgovora, predstavio jasan poslovni plan i formirao menadžerski tim svetskog ranga radi revitalizacije železare i važnog i trajnog doprinosa srpskoj privredi.

"Detaljna tenderska ponuda i poslovni plan takođe su utrli put kompaniji za uspešne pregovore o trogodišnjem ugovoru o radu, koji bi omogućio da svih 5.300 zaposlenih u Železari dobiju povećanje plate od 25 odsto ove godine i još 10 odsto 2016. godine", rekao je Bušar.

On je naveo da je, pored toga, Esmarkova ponuda podrazumevala i ulaganje u osnovna sredstva u iznosu od 130 miliona dolara, kredit za obrtni kapital od 200 miliona dolara i 400 miliona dolara za održavanje, rezervne delove i kapital potreban za upravljanje i održavanje rada dve visoke peći.

Esmark je, kako je navedeno u saopštenju, spreman da realizuje transakciju pod uslovima dogovorenim prošle sedmice u Pitsburgu.

"Izražavamo iskrenu zahvalnost premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i njegovim ministrima, američkom ambasadoru u Beogradu Majklu Kirbiju i posvećenim radnicima i rukovodstvu sindikata na naporima uloženim u ovaj proces i želimo im svako dobro u daljem napredovanju", poručio je Bušar. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

195 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: