Ukinuli osiguranje useva, niko neće

Katastrofalne majske poplave pojačale su interes građana za osiguranje od te vremenske nepogode, ali za sada nema značajnijeg povećanja broja ugovorenih polisa.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.02.2015.

12:32

Default images
Foto: Thinkstock

"Dunav osiguranje" je primilo zahteve za isplate odštete nastale tokom prošlogodišnjih poplava u ukupnom iznosu od 1,16 milijardi dinara, a od tada je povećan interes za zaštitu imovine od prirodnih nepogoda, izjavila je menadžer za odnose sa javnošću te kompanije Jugoslava Smiljković.

Većina potraživanja je već isplaćena, a "Dunav osiguranje" je spremno i za nova potraživanja i naknadu šteta od poplava na jugu Srbije, istakla je Smiljković. Ona je dodala da je bilo odštetnih zahteva kako građana, tako i preduzeća, a najveći potraživač bila je Elektroprivreda Srbije koja je pretrpela veliku štetu. Smiljković je navela da "Dunav osiguranje" pruža osiguravajuću zaštitu različitim vidovima pokrića, bilo u okviru osnovnog pokrića ili dopunskim ugovorom.

"Kod omasovljenih usluga poput auto-kaska, osiguranja vikendica, stvari u domaćinstvu, računara, prenosive tehnike, kao i kod osiguranja životinja, rizik od poplave je uključen u osnovno pokriće u cilju obezbedjenja kompletne zaštite osiguranika", objasnila je Smiljković.

S druge strane, kod osiguranja od industrijskih i komercijalnih rizika, osiguranja objekata u izgradnji i montaži, kao i kod osiguranja useva i plodova, rizik od poplave se posebno ugovara, u zavisnosti od verovatnoće njegovog ostvarenja i interesovanja samog klijenta, naglasila je Smiljković.

Smiljković je rekla da je procedura za zaključivanje ugovora o osiguranju jednostavna, a rok za isplatu odštete traje 10 dana nakon podnošenja dokumentacije. Takođe, treba imati u vidu da je cena te usluge pristupačna i višestruko manja od štete koja može nastati, kazala je Smiljković.

U "Đenerali osiguranju" kažu da se beleži povećan broj upita za osiguranjem ovog rizika, ali da generalno na tržištu nije došlo do značajnog povećanja broja ugovorenih polisa koje pokrivaju ovaj rizik.

Učešće polisa sa ugovorenim dopunskim rizikom poplave, bujice i visoke vode u portfoliju te kompanije je na nivou jednocifrenog procenta.

Oni podsećaju da se poplavom smatra stihijsko neočekivano plavljenje terena od stalnih voda (reka, jezera, mora) usled toga što se izlila iz korita ili provalila odbrambeni nasip ili branu.

Poplavom se smatra i neočekivano plavljenje terena usled naglog obrazovanja velike količine vodene mase koja nastaje kao posledica provale oblaka.

Bujicom se smatra stihijsko neočekivano plavljenje terena vodenom masom koja se obrazuje na nizbrdnim terenima usled jakih atmosferskih padavina i sliva ulicama i putevima.

Visokim vodama se smatra izuzetna pojava neouobičajenog porasta vodostaja, podzemna voda kao posledica visoke vode.

U "Đenerali osiguranju" objašnjavaju da imovinska osiguranja podrazumevaju mogućnost ugovaranja ovog rizika kao dopunskog pokrića na zahtev klijenta.

U "Aksa" (Axa) osiguranju takođe navode da je porastao broj upita za osiguranje od poplava od maja prošle godine.

"Procentualno to ne možemo jasno prikazati, ali svakodnevno beležimo povećano interesovanje kroz rad naše prodaje na terenu, što kroz pozivanje kontakt centra", istakli su u toj kompaniji, dodajući da je takav razvoj događaja očekivan imajući u vidu razmere katastrofe koja je zadesila našu zemlju prošle godine.

Kada je reč o učešću te vrste osiguranja, u 'Aksa osiguranju' preciziraju da, s obzirom da jedan klijent može da ima više polisa osiguranja, od ukupnog broja polisa osiguranja izdatih u toj kompaniji, nešto više od četiri odsto uključuje rizik poplave i to kroz osiguranje imovine i osiguranje automobila preko kasko osiguranja.

"U ovom segmentu veoma važnu ulogu igra kasko osiguranje i nije tajna da je na čitavom tržištu najviše odštetnih zahteva posle majskih poplava vezano upravo za ovo osiguranje, koje u svojoj osnovi ima rizik poplave", dodaju u "Aksa osiguranju".

U toj kompaniji napominju i da klasično imovinsko osiguranje industrijskih i poslovnih postrojenja obuhvata rizik poplave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: