SSSS: Spasite firme od stečaja

SSSS traži da se za sva preduzeća koja imaju perspektivu i mogla bi profitabilno da posluju, obezbedi kvalitetan menadžment, reorganizacija i dokapitalizacija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.02.2015.

08:52

Default images

"Otpuštanje zaposlenih u Srbiji, makar to bilo i uz socijalni program, nije mera za rešavanje pitanja narasle nezaposlenosti koja je među najvećim u regionu i Evropi", piše u saopštenju ovog sindikata.

Određena preduzeća, poput onih iz oblasti remonta lokomotiva, železničkih i vučnih vozila, zbog ukupnog zapuštenog stanja u železnici nisu bila u situaciji da u punoj meri koriste kapacitete i dokažu svoju tehničku i tržišnu sposobnost, piše u saopštenju.

"Pretpostavljamo da će sada kada se menjaju investicioni uslovi vezani za obnovu infrastrukture i voznog parka srpskih železnica, biti ekonomski rentabilna. Slično je i sa preduzećima iz oblasti vagonogradnje, izrade metalnih konstrukcija", navodi ovaj sindikat.

Da li Srbiji zaista ne trebaju preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije, građevinarstva, izgradnje puteva, autoputeva i hidro-građevinskih objekata, poljoprivrede, gajenja voća, šumarstva, ribarstva i drugih oblasti, pita savez sindikatak u saopštenju.

Pojedina preduzeća sa te liste, kako je navedeno, ostvaruju dobar nastup na tržištu, njihovi proizvodi su traženi u Srbiji i inostranstvu, ali nisu rasterećeni dugova iz prethodnog perioda, nemaju finansijsku podršku banaka i kreditne linije za izvoz.

"Smatramo da kroz mere racionalne potrošnje i budžetske štednje, treba obezbediti određena komercijalna, domaća, bankarska i finasijska sredstva koja će se usmeriti izvozno i tržišno profitabilnim granama, rastu i razvoju domaćeg razmenjivog realnog sektora, povećanju uposlenosti i rastu bruto domaćeg proizvoda", navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije je, piše u saopštenju, u cilju završetka procesa privatizacije, donela Akcioni plan kojim je u skladu sa Zakonom o privatizaciji predviđeno da se okončanje privatizacije može sprovesti i kroz postupak stečaja.

Kod 188 preduzeća nisu ispunjeni uslovi za donošenje odluke o merama za rasterećenje subjekta privatizacije, i ona će ići u stečaj, podseća ovaj sindikat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: