"EU upumpava milijarde, uzmimo deo"

Upumpavanje oko 1,4 biliona evra na tržište EU otkupom obveznica od banaka otvara mogućnost da taj kapital dođe i u zemlje Zapadnog Balkana.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.02.2015.

15:53

Default images
Foto: Freeimages

Program otkupa koji je najavila Evropska centralna banka otvara mogućnost da deo novca dođe i na Zapadni Balkan gde su kamate na zajmove visoke i gde je evidentan pad kreditne aktivnosti, smatra ekonomista Boško Živković.

Zbog toga Srbija mora što pre da poboljša poslovno okruženje kako bi privukla taj evropski kapital, rekao je Živković na predstavljanju novog broja časopisa "Makroekonomske analize i trendovi". Naša zemlja, kako je dodao, sada ima priliku da preko stranih banaka preokrene smer kretanja kapitala - tako da on pritiče na domaće tržište umesto da odlazi iz zemlje, kao što je to bio slučaj do sada.

Podsećajući da će ECB od marta otkupljivati državne obveznice od zemalja članica evrozone za oko 60 milijardi evra mesečno, s tim da do septembra 2016. upumpa između 1,2 i 1,4 biliona evra, Živković je naveo da će to izazvati pad kamata i diskontnih stopa na sekundarnom tržištu hartija od vrednosti.

Prema njegoviom rečima, tu se otvara mogućnost za države na periferiji evrozone da se zadužuju pod povoljnim uslovima, emitovanjem obveznica na finansijskom tržištu.

EU je krajem prošle godine zbog pada cena nafte i hrane ušla u zonu deflacije, i to je opasnost za njenu privredu koja je praktično u stagnaciji, a uz sve to jug EU pogođen je padom zaposlenosti, kazao je Živković.

Na drugoj strani, SAD su upumpavanjem dolara podstakle rast privrede, i to je uticalo i na rast dolara u odnosu na evro, što je dodatna teškoća za privredni oporavak "evrolenda", dodao je on.

Živković je ocenio da bi u bliskoj budućnosti mogla da se nastavi depresijacija evra u odnosu na dolar i druge vodeće valute, koja je već sada prisutna na finansijskom tržištu.

Objašnjavajući šta Srbija mora da uradi da bi pospešila dolazak stranog kapitala, ukazao je da bismo morali da poboljšamo poslovno okruženje, da ga učinimo atraktivnim za investitore i da treba konačno urediti i odnos izmedju poverioca i dužnika "jer, neki povlašćeni igrači mogu da ne plate svoje obaveze a drugi to moraju".

Srbija bi morala da unapredi pravosudni sistem i učini efikasnijim izvršni postupak, tako da sudska naplata potraživanja bude najviše 60 dana, mišljenja je Živković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: