"Dizalice u lukama stare 50 godina"

Ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da je neophodno investirati bar 300 miliona evra u modernizaciju luka, pristaništa i flote.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 10.02.2015.

11:04

Default images

"Srbiji je potrebna pre svega modernizacija luka. Luke u Srbiji sada imaju opremu koja je stara po 30, 40 godina, a dizalice u lukama su stare po 50 godina", rekla je ona novinarima u Skupštini Srbije.

Ministarka je istakla da takve luke ne mogu da budu brze u pretovaru robe i da se dešava da brodovi odlaze u druge zemlje radi pretovara, jer u Srbiji gube vreme, te i novac.

"Najvažnija je modernizacija, nove tehnologije i nova infrastuktura, a uz to i nova flota. To naravno ne možemo da uradimo sami. Procena je ukupno za vodni saobraćaj, kada govorimo o lukama, pristaništima i floti, potrebno najmanje 300 miliona evra da bismo mogli da pričamo da smo na nivou prosečnih evropskih luka", rekla je ona.

Zorana Mihajlović je dodala da su kineske komapanije izrazile zainteresovanost za izgradnju luka u Srbiji, ali da se još nije otišlo dalje od tog početnog interesovanja o kojem se razgovaralo i u decembru 2014. tokom Samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu.

"Mi smo o tome razgovarali, ali još nismo otišli korak dalje, jer čekamo njihov zvaničan interes", rekla je ministarka.

Pred poslanicima u Skupštini Srbije danas su izmene tri zakona o lukama, pomorskoj plovidbi i o registraciji plovila koji, pored toga što su uskaldjeni sa direktivama EU, treba da pomognu da se razvije vodni saobraćaj u Srbiji, naročito na Koridoru 7, odnosno na Dunavu.

"Doneta je i strategija razvoja vodnog saobraćaja do 2025. godine. Cilj jeste da modernizujemo flotu da povećamo učesće vodnog transporta u ukupnom taransportu koje je trenutno 4,5 odsto, što je nekoliko puta manje od proseka Evrope", rekla je Zorana Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: