"Srpske krave za italijanski sir"

Delegacija grada Jagodine posetiće italijansku kompaniju za proizvodnju sira "In Alpi" u Torinu koja je zainteresovana da gradi fabriku sira i mleka u prahu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.02.2015.

14:14

Default images
Foto: Beta

Predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma je na konferenciji za novinare rekao da delagacija iz Jagodine odlazi u Torino na poziv vlasnika kompanije "In Alpi", koji je u Jagodini boravio od 17. do 20. janura.

"Oni traže veliki broj krava, jer im trebaju velike količine mleka, a mi to u Pomoravskom okrugu imamo. Imamo 80 odsto praznih štala, a one su prazne zbog niskih i nestabilnih cena poljoprivrednih proizvoda", rekao je Marković, podsećajući na nedavni problem vlasnika tovljenih svinja sa drastičnim padom otkupne cene.

On je napomenuo da poljoprivrednici Pomoravskog okruga imaju u proseku dva do sedam hektara zemljišta, priključne mašine, vredni su i mogu da obezbede količine mleka koje su potrebne Italijanima.

Kada su u pitanju proizvođači mleka, izgradnjom italijanske fabrike, oni će biti spaseni od nakupaca koji su kupovali mleko od poljoprivrednih proizvođača ili vozili mleko nekim mlekarama koje nikada nisu adekvatno plaćale, ocenio je Marković.

Otvaranjem fabrike sira i mleka, dodao je on, "oko 5.000 porodica u Pomoravskom okrugu i susednoj opštini Batočina rešiće problem zapošljavanja".

Italijani dolaze u Jagodinu, jer ovde već radi pet fabrika iz te zemlje, dajemo najbolje uslove, a osim "In Alpe" dolazak su najavile još dve italijanske kompanije, rekao je Marković.

Marković je naglasio da Srbija nudi najbolje uslove, da u njoj postoji politička i ekonomska stabilnost što je veoma važno i da očekuje da vlasnici ove fabrike koju će posetiti u Torinu, uskoro dodju u Jagodinu i krenu sa realizacijom izgradnje mlekare.

"Siguran sam da će do ove realizacije doći jer su Italijani uvideli da nema prepreke potpisivanje ugovora izmedju vlasnika "In Alpi" i Skupštine grada Jagodine", zaključio je Marković.

On je za polovinu marta najavio posetu poljoprivrednika Jagodine Beču i farmama u okolini glavnog grada Austrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: