NBS: Propisi za pomoć "švajcarcima"

NBS će, umesto preporuka, ovoga puta doneti sistemsko i konačno rešenje u vidu propisa kako bi pomogla građanima zaduženim u švajcarskim francima.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.02.2015.

19:59

Default images

To je izjavio direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama u NBS Đorđe Jevtić.

Jevtić je, gostujući u Oko magazinu na RTS-u, rekao da je na današnjem sastanku sa bankama bilo razgovora o tri moguće opcije.

Banke će, kako je rekao, biti obavezne da ponude građanima te modele, a grajdani će sami birati neku od opcija.

"Prva opcija je da se mesečna rata smanji za 20 odsto i to u sledeće tri godine, ali da se te razlike prebace na kraj otplatnog perioda u vidu dodatne otplatne godine", rekao je Jevtić.

Drugo rešenje je, kako je naveo, refinansiranje, smanjenje rate, duži rok otplate, a treća opcija je konverzija u evre.

Jevtić je naveo da nijedan model ne pretpostavlja aktivnu ulogu države, osim što će građani biti lišeni dodatnih troškova prilikom restrukturiranja, i kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita, katastra, notara, Poreske uprave.

Prema njegovim rečima, kad se donese rešenje ono će biti sistemsko, nastojaće se da bude jednostavno, lako i brzo, a odnosiće se, kako je kazao, samo na zadužene u francima.

"Na današnjem sastanku smo se dogovorili oko polaznih osnova i prioncipa da ovo rešenje bude sistemsko i konačno, ali da ne bude uvod u nove probleme. Takođe, nastojimo da ne pravimo diskriminaciju između dužnika u franku i evru", naveo je on.

Jevtić je precizirao da ovoga puta NBS neće dati preporuke, već će biti reč o propisima za čije nepoštovanje od strane banaka bi bile predviđene sankcije.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije (UBS) Goran Pitić izjavio je da će u svakom slučaju, banke imati obavezu da svim klijentima predstave planove rata za svaki model.

"Građani moraju da znaju da će svako ko odabere model, u budućnosti morati da snosi posledice tog rizika za koji se odlučio", rekao je Pitić i naglasio da nijednoj banci nije u interesu da ima klijenta koji će postati "problematičan kredit".

"Nije nam cilj da stavimo nečiji stan na prodaju. Mi želimo da imamo klijenta koji će moći da plaća rate redovno", rekao je Pitić.

On je najavio da će UBS u ponedeljak održati sastanak gde će bankari dalje razmotriti opcije, a kako je rekao, finale priče o švajcarcima očekuje sledeće nedelje.

Govoreći o riziku kojem su izloženi građani zaduženi u francima, ali i u evrima, viceguverner NBS Veselin Pješčić izjavio je večeras u istoj emisiji da rizikuje svako ko se zadužio u valuti u kojoj ne prima platu.

"Svaki kredit koji je indeksiran, ako plata nije u istoj valuti, nosi rizik zbog promena kursa", rekao je Pješčić.

Viceguverner je poručio da su očekivanja centralne banke da će dinar i u narednom periodu biti relativno stabilan. Slabljenje srpske valute se, podseća on, u prošloj godini nije mnogo razlikovalo od slabljenja valuta u regionu.

"Dinar je u odnosu na evro u 2014. oslabio za 5,2 odsto, što je približno isto kao i mađarska forinta", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: