Zaparloženo nam 600.000 hektara

U Srbiji neobrađeno ostaje oko 600.000 do 800.000 hektara oranica, izjavio je član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, Branislav Gulan.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 03.02.2015.

12:43

Default images
Foto: Freeimages

Kako je kazao, fond obradivih površina godišnje se smanjuje za oko 25.000 hektara zbog izgradnje puteva, bespravne gradnje i podizanja različitih objekata.

Gulan je istakao da u Srbiji postoji "zabluda da pod poljoprivrednim površinama imamo oko pet miliona hektara i da obradive površine čine 4,2 miliona hektara". Iako su ovo obradive poljoprivredne površine, po poslednjem popisu poljoprivrede iz 2012. godine, uvedena je nova kategorija - površine koje se obrađuju, a to je oko 3,36 miliona hektara..., naveo je on.

"Navodno, po glavi stanovnika Srbije dolazi prosečno po 0,56 hektara, što je znatno više nego u Holandiji, Nemačkoj, i što je, tvrde neki, naše bogatstvo. Realno, nemamo više te površine", tvrdi Gulan.

Prema njegovim rečima, ni mnogo razvijenije zemlje ne dozvoljavaju sebi da neobrađene ostanu tako velike površine kao što je to slučaj u Srbiji.

On je ukazao da se površine koje se ne obrađuju uglavnom nalaze u pograničnom području Mađarske, Rumunije, Bugarske i Makedonije, odnosno, u regionima Srbije gde nestaje oko 1.200 sela.

"Trenutno u Srbiji u 986 sela ima manje od po 100 stanovnika. U 86 odsto sela opada broj stanovnika", upozorio je sagovornik.

Gulan je objasnio da su u korišćenju zemljišta u Srbiji prisutni sledeći problemi: ekstenzivnost, usitnjenost poseda, nedovoljno unošenje organske materije i nizak nivo korišćenja organskog đubriva, kao i degradacioni procesi izazvani delovanjem prirode i čoveka.

Način korišćenja zemljišta je ekstenzivan sa, kako dodaje, ekstenzivnom setvenom strukturom i smanjenjem broja stoke (dva do tri odsto godišnje).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: