MIN Lokomotiva: Zašto mi u stečaj?

Direktor preduzeća za remont i proizvodnju šinskih vozila MIN "Lokomotiva" Slavko Raičević kaže da je neshvatljivo da to preduzeće bude na spisku za stečaj.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.02.2015.

11:50

Default images
Foto: Tanjug

Kako je naveo, radnici i rukovodstvo nisu sa takvom odlukom saglasni.

MIN "Lokomotiva" je pobedila na tenderu u Makedoniji za remont njihovih lokomotiva i tako obezbedila posao vredan pet miliona evra koji treba završiti u narednih godinu i po, podsetio je Raičević.

MIN "Lokomotiva" je praktično jedini remonter u Srbiji i od novembra 2009. godine, kada je uvedeno restrukturiranje, uredno plaćamo sve obaveze prema državi, radnicima i troškove za struju, rekao je Raičević.

MIN Lokomotiva će za potrebe makedonske železnice remontovati i modernizovati osam lokomotiva, a učešće na tenderu bilo je omogućeno pošto je Vlada Srbije i Ministarstvo privrede zajedno sa Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije (AOFI) pomoglo u obezbeđivanju potrebnih garancija, ukazao je je Raičević i dodao da se primiču rokovi za davanje tih garancija.

Za normalno poslovanje tog preduzeća sa 240 zaposlenih potrebno je godišnje ostvariti obim posla vredan oko 10 miliona evra, rekao je Raičević ranije.

"Stav rukovodstva preduzeća je privatizacija sa strateškim partnerom, jakom evropskom ili svetskom firmom iz ove oblasti koja će podići tehnološki nivo proizvodnje", kazao je Raičević posle pobede na tenderu u Makedoniji.

Najpre je MIN "Lokomotiva", sa MIN "Vagonkom" i MIN "Specijalnim vozilima"prodata italijanskoj firmi "Friuleksport" 2007. godine, a 2008. je reprivatizovana i novi vlasnik postao je IRS (Internacionalni železnički sistem) sa kojim je raskinut ugovor o privatizaciji 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: