Niko neće srpske svinje

Srpski farmeri se nalaze na pred potpunim kolapsom zbog masovnog uvoza svinja iz Evropske unije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.01.2015.

16:11

Default images
Foto: Freeimages.com

Kako tvrde stočari, zavedeni obećanjima da će Srbija masovno izvoziti svinje za Rusiju počeli su da tove prasiće. Sada kada su prasići postali tovljenici čak ni domaće klanice nisu zainteresovane jer uvoze jeftine svinje iz Unije.

Željko Simić iz Dublja u Mačvi, kraju Srbije poznatom po svinjarstvu uložio je desetine hiljade evra u novi objekat za tov svinja. Pošto su političari u Srbiji obećavali unosan posao izvoza svinja za Rusiju ubacio je oko 500 prasadi u tov – međutim stvarnost sada izgleda sasvim drugačije.

Mada su farmeri 2008. godine dobili obećanje da će pridruživanje EU preporoditi Srbiju, a 2014. da će im trgovinski sporazum sa Rusijom omogućuti da naprave dobar posao – prava slika je i u jednom i u drugom slučaju sasvim pogrešna. Svinje su stigle za isporuku – međutim ni Evropska unija, ni velika Rusija, a ni naši klaničari nisu zaintesovani.

Zapravo zahvaljujući SSP-u koji je trebao da preporodi srpske stočare, od ove godine domaće klanice uvoze svinje iz Unije bez carine. U kombinaciji sa mnogo manjim troškovima tova u Uniji koja je svoje proizvođače oslobodila monopola i dala im je jeftine kredite, sa ogromnim viškom svinja koji je stvoren zbog zabrana izvoza u Rusiju – efekti na srpsko stočarstvo su katastrofalni. Gotovo sve klanice iz Srbije uvoze žive svinje i otpadno meso iz Evropske unije.

Tražnja u Rusiji je verovatno zahaljujući sporazumima sa Kinom, i švercu mesa preko Belorusije – mala.

Pokušali smo da kontaktiramo nadležna ministarstva ali nam je rečeno da je SSP potpisan i da Srbija nema mehanizme kako bi sprečila uvoz svinja osim ukoliko se sa tim ne složi svih 28 zemalja potpisnica iz EU.

Kontaktirali smo i PR službu Ruske ambasade kako bi nam saopštili teme sastanaka koje je imao Amabsador Čepurin sa nadležnima - ali nismo dobili nikakav odgovor.

Željko Simić, kao i hiljade njegovih kolega za situaciju u kojoj se našao krivi – državu koja je davala lažna obećanja i 2008. i 2014.

“To je sve bila propaganda, realno je nemam kome da prodam svinje”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: