Deficit budžeta 176 mlrd. RSD

Deficit budžeta Srbije na kraju 2014. iznosio je 176,4 milijarde dinara, odnosno 188,8 milijardi dinara kad se uračunaju rashodi za projektne zajmove.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 30.01.2015.

15:29

Default images

Kako je objavilo Ministarstvo finansija, u decembru je deficit budžeta iznosio 26,9 mlijardi dinara.

Deficit konsolidovanog budžeta u prošloj godini iznosio je 187,5 milijardi dinara, što je 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda, a u decembru je ukupni višak budžeta svih nivoa vlasti bio 44 mlijardi dinara. "Fiskalnom strategijom za 2014. godinu sa projekcijama za 2015. i 2016, kao i originalnim budžetom za 2014. predviđen je deficit od 218,9 milijardi dinara, odnosno 5,6 odsto BDP preračunato u odnosu na sadašnju procenu nominalnog BDP za 2014", saopštilo je Ministarstvo finasija.

U saopštenju se navodi i da su u 2014. ostvareni prihodi budžeta od 881,1 mlijardi dinara što je više od iznosa predviđenog rebalansom za 16,8 mlijardi dinara, a rashodi su 1.057,4 mlijardi dinara, što je manje za 31,6 mlijardi od plana.

"Ostvarenje prihoda je bolje od planiranog zahvaljujući visokim prihodima po osnovu PDV i neporeskim prihodima u četvrtom kvartalu. Bolja naplata domaćeg PDV, visok priliv PDV po osnovu uvoza i povraćaji koji su bili niži od planiranih, rezultirali su većim prihodom po tom osnovu za 11,6 mlijardi dinara, u odnosu na iznos predvidjen rebalansom budžeta", istaklo je Ministarstvo finansija.

Veći prihodi ostvareni su po osnovu uplata dividendi budžeta i dobiti javnih preduzeća, kao i zbog značajnog priliva sredstava po osnovu plaćanja obaveza prema budžetu iz prethodnog perioda.

Ministarstvo finasija naglašava da su u decembru 2014. ostvareni prihodi od 92,5 mlijardu dinara, a da su poreski prihodi bili 76,5 mlijardu dinara, a neporeski 15,2 mlijardu dinara. Prihod po osnovu donacija bio je 0,8 mlijardu dinara, a po osnovu akciza je naplaćeno 28,5 mlijardi dinara.

"Kod poreza na dobit došlo je do oporavka nakon novembarskog slabijeg rezultata uzrokovanog visokim povraćajima. Porez na dohodak je, kao i svake godine, ostvario najbolji rezultat u decembru s obzirom na isplate 'trinaeste plate', bonusa, nagrada i ostalih jednokratnih plaćanja karakterističnih za kraj godine. Veliki iznos neporeskih prihoda u decembru ostvaren je zahvaljujući plaćanju zaostalih obaveza preduzeća po osnovu taksi i naknada", objasnilo je Ministarstvo finansija.

Rashodi budžeta bili su manji za 31,6 milijardi u odnosu na rebalans, pre svega zbog manjih troškova za kupovinu roba i usluga i kapitalnih izdataka usled, kako je istaknuto, kratkih rokova za proces sprovodjenja javnih nabavki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: