"Teško biti poslovna žena Balkana"

Skup o saradnji srpskih i kosovskih preduzetnica, koji je počeo u Beogradu, ima za cilj podsticanje privredne saradnja Srbije i Kosova i rušenje predrasuda.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 30.01.2015.

15:06

Default images
Foto: Tanjug

To su poručili potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. "Nemamo vremena da čekamo, ekonomski osnažimo žene Balkana", poručila je Mihajlović.

Ona je kazala da ta konferencija treba da pomogne da se bolje živi na Balkanu, što je i osnovni interes, kao i da Srbija na Kosovu treba kroz žensko preduzetništvo i pokrete žena da pomogne njihovo ekonomsko osnaživanje. Kako je istakla Mihajlović, interes svih nas je da se bolje živi, a žensko preduzetništvo je resurs o kome se nedovoljno razmišlja.

"Da ne govorimo o tome koliko je teško biti poslovna žena na Balkanu i zato podržavamo projekte za ekonomsko osnaživanje žena", naglasila je Mihajlović, koja je i predsednik vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Ona je rekla da su, prema njenom mišljenju, sve žene zainteresovane za preduzetništvo, ali da one u biznis uglavnom ulaze iz nužde i to kada u proseku imaju oko 40 godina, kao i da treba da postoji ambijent da ulaze mnogo ranije.

Mihajlović je napomenula da je taj problem prisutan skoro svuda u svetu, a ne samo u Srbiji i na Balkanu.

Ona je poručila da žene treba da se viđaju i udružuju, kao i da mogu da rade u svim oblastima.

"Interes svake od nas jeste da naša deca, naše porodice žive bolje, da se na ovim prostorima živi bolje i održivije. Odgovornost nas žena je velika. Da li ćemo od limuna koji nam sudbina donese ostaviti da bude limun ili ćemo ga pretvoriti u limunadu, zavisi od nas. Od nas zavisi koliko ćemo se zajedno pokrenuti da stvaramo ambijent za uključivanje žena u biznis i preduzetništvo", istakla je ona.

Mihajlović je pozvala da žene na skupu ne čekaju da sve bude savršeno da bi se pokrenule.

"Sa svakim korakom koji napravite bićete sve jače i jače, sve stručnije i uspešnije. Zato mislim da brigu treba da ostavimo onima koji čekaju da se stvari dogode, a mi ćemo da se okrenemo budućnosti i planiranju, jer mi žene Balkana nemamo vremena za odlaganje, prenemaganje i čekanje", istakla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, u Srbiji danas od ukupnog broja radno sposobnih 24 odsto žena traži posao, a na Kosovu 40 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: