"Nema ni dinara, štediše pune Fond"

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da će sve banke i štediše deo novca ubuduće usmeravati na punjenje Fonda za osiguranje depozita.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 30.01.2015.

14:48

Default images
Foto: Tanjug

Kako je naveo, Fond za osiguranje depozita imaće pretežno nezavisne članove Upravnog odbora, a u njemu će sedeti jedan član iz Narodne banke Srbije, jedan predstavnik Vlade Srbije, a na predlog Ministarstva finansija, tri člana će biti nezavisna.

"To su ljudi dovoljno stručni da mogu da kontrolišu rad Agencije za osiguranje depozita", rekao je Vujović, govoreći u parlamentu o Predlogu zakona o toj agenciji koji je danas na dnevnom redu.

On je naglasio da se država našla u situaciji da je Agencija za osiguranje depozita ispražnjena do poslednjeg dinara, a novim zakonskim rešenjima se, kako je naveo, nudi transparentniji rad i smanjuju troškovi rešavanja depozita.

"Agencija i Fond su bili ispražnjeni do poslednjeg dinara, stečajem banaka, zaštitom deponenata...Morali smo naknadno da intervenišemo i potrošili smo sva sredstva", naveo je on.

Zbog tog problema, kazao je, država je posegnula i za sredstvima međunarodnih organizacija, a pre svega Svetske banke, odnosno Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"Te organizacije traže da donesemo zakone koji će urediti i pitanje osiguranja depozita i pitanje rada Agencije u skladu sa međunarodnim standardima", poručio je ministar.

Stari sistem je, kazao je on, bio da se nudi nominalna zaštita depozita, do 50.000 evra svi su zaštićeni, ali mehanizmi nisu bili dovoljno razrađeni da učesnici shvate da svako osiguranje košta.

"Neko mora da plati premije da bi neko bio osiguran", rekao je Vujović.

Imali smo, kako je naveo, situaciju moralnog hazarda.

"Oni koji su ulagali imali su inicijativu da to rade ne razmišljajući. Štediše sa svoje strane nisu razmišljale u koju će banku da ulože novac do 50.000 evra, jer su znali da će Agencija, odnosno država da zalegne iza toga i pokrije štedne depozite", rekao je Vujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: