KG: Grad prljav, čiste ga komšije

Radnici Javno komunalnog preduzeća "Čistoća" počeli su jutros generalni štrajk zbog neisplaćene skoro tri plate i pet troškova prevoza.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

10:44

Default images
Foto: Freeimages

"U štrajku smo sve dok ne otopočnu pregovori sa gradskom upravom o isplatama dugovanja", rekao je agenciji Beta predsednik Samostalnog sindikata preduzeća Branko Gavrilović.

On je dodao da će biti poštovan minimum procesa rada od 30 odsto. Proteklih nedelju dana radnici "Čistoće" bili su u jednočasovnom štrajku upozorenja.

Gavrilović je naveo da je umesto 13 kamiona smećara tokom štrajka angažovano osam kamiona, u prvoj smeni pet, a u drugoj tri. Na poslovima javne higijene radi sada osam radnika, a za odnošenje sekundarnih sirovina šalju se dva kamiona.

U Čistoći radi 400 zaposlenih, a prosečna zarada je oko 35.000 dinara.

Na poziv gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića u grad je jutros doveženo 30 kamiona smećarki iz više gradova u Srbiji.

"Organizovali smo preventivnu akciju čišćenja smeća u Kragujevcu i zahvalni smo predsednicima opština i gradonačelnicima, direktorima komunalnih preduzeća, koji su uključili svoje kamione u veliku akciju", rekao je Nikolić u izjavi novinarima jutros na ulazu u grad gde je sačekao kamione.

Prema rečima Nikolića, najveći deo troškova snosiće budžet Grada Kragujevca, preko računa Štaba za vanredne situacije.

On je poručio da će Grad da rešava situaciju nastalu usled štrajka radnika "Čistoće", i da od toga ne beži, kao i da "ako treba da se rešava najoštrijim merama, onda će to tako i da bude".

"Nisam ja kriv što radnici 'Čistoće', 'Gradskog groblja' i 'Zelenila' ne primaju platu, što u njima ima više zaposlenih nego što je potrebno. Nisam ja kriv što je Verko ( Veroljub Stevanović) upravljao gradom 18 godina i ostavio dugovanja od 80 miliona evra", rekao je Nikolić.

On je najavio, kako je rekao, najoštrije mere u rešavanju problema u javno komunalnim preduzećima.

"Svaki mesec tonemo i mora negde da se stane, budžet je prazan, a JKP duguju za plate i ne plaćaju poreze i doprinose", rekao je Nikolić i dodao da ne može "Čistoća" da ima 350 zaposlenih od kojih 30 radi na odvoženju smeća, da "Gradska groblja" imaju 130 umesto 30 radnika ili "Šumadija sajam" da ima 100, a potrebno je 20 zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: