Tajkuni gazde najvećih gubitaša

Sto srpskih firmi trenutno ima blokirane račune, zbog duga od čak 117,3 milijarde dinara, što je skoro milijardu evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

10:23

Default images
Foto: Freeimages

Među njima je i 40 preduzeća koja pojedinačno duguju više od milijardu dinara. Na listi najvećih dužnika su firme poznatih srpskih bisnismena - Miroslava Bogićevića, Gorana Perčevića, Željka Žunića, Dragana Đurića, Mila Đuraškovića...

Milijardu evra je samo deo njihovog duga i to onaj koji je dospeo za naplatu, na šta treba dodati i kamatu.

Ubedljivo najveći dug imaju preduzeća Miroslava Bogićevića, vlasnika "Farmakoma", koja su u blokadi "teškoj" 13 milijardi dinara, pokazuju podaci odeljenja prinudne naplate Narodne banke Srbije, sa stanjem na dan 31. decembar 2014.

Ovu "crnu listu" predvode upravo dve Bogićevićeve firme: somborska "Fabrika akumulatora" sa dugom od 4,4 milijarde dinara, i "Mlekara Šabac" sa 3,6 milijardi dinara. Svi računi obe ove firme blokirani su, bez prekida, ukupno 624 dana.

Više od milijardu dospelog duga imaju i "Zajača" iz Loznice i Rudnik "Lece", takođe u njegovom vlasništvu. Na spisku dužnika u blokadi nema matičnog preduzeća "Farmakom", s obzirom na to da je u stečaju od septembra prošle godine, pa je time zaštićeno od prinudne naplate.

Bogićevićevim firmama "za petama" su, po iznosu duga, novosadska Agencija za krizni menadžment (3,25 milijardi), "Finam skin" iz Beograda (tri milijarde), potom "Agroživ" iz Žitišta (2,8 milijardi dinara)...

Na listi je i preduzeće Gorana Perčevića, "Interkomerc agrar" sa 680 miliona dinara blokade. Uz to, firma "Lavera", koja se takođe povezuje sa ovim biznismenom, u blokadi je 1,18 milijardi dinara.

Računi "Nibens" korporacije, u vlasništvu Mila Đuraškovića, blokirani su zbog duga od 2,56 milijardi, dok "Mera invest", koja se preko kiparskog vlasnika povezuje sa Markom Miškovićem, ne može da raspolaže novcem sa svojih računa zbog dospelog duga od 802 miliona dinara.

Tu su i preduzeća Željka Žunića: "Beohemija-inhem", koja je blokirana zbog dospelog duga od 2,36 milijardi, "Dalija" sa blokadom od 2,48 milijardi. I "Zekstra" firma Dragana Đurića, u blokadi je od 1,82 milijarde dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: