Vlada tvrdi: BG-Budimpešta po planu

Srbija nastavlja rad na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, bez kašnjenja radovi će početi do kraja ove godine, saopštilo je resorno ministarstvo.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

09:41

Default images
Foto: Tanjug

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da će do juna biti urađena studija izvodljivosti sa projektom, a početak radova očekuje se u poslednjem kvartalu 2015. godine.

Ističe se da su već počele aktivnosti na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, jer su iz ruskog kredita već obezbeđena sredstva za pojedine deonice.

Krajem prošle godine vlade Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije potpisale su sporazum o modernizaciji železničkog saobraćaja, sa namerom da se prvo izgradi brza pruga od Beograda do Budimpešte, a potom od Beograda ka Makedoniji i dalje ka Grčkoj. Kina se uključila u taj projekat jer joj je interes da robu dopremljenu do Pireja transportuje železnicom do evropskih zemalja.

Odluka nove grčke vlade da obustavi privatizaciju luke Pirej izazvala je polemike u srpskoj javnosti da li će se raditi na modernizacije pruge Beograd-Budimpešta.

Prethodna vlada u Grčkoj planirala je prodaju 67 odsto udela u luci Pirej, za šta je bila zainteresovana kineska kompanija COSCO koja već ima 35-godišnju koncesiju za proširenje dva najveća kontejnerska terminala u toj grčkoj luci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: