"Srbija je na dnu, nema čekanja"

Srpski izvoznici zabeležili su pad izvoza od skoro 40 odsto u odnosu na 2008, tako da svega oko 1.700 srpskih kompanija ima stabilan plasman u izvozu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

09:29

Default images
Foto: Freeimages

To je veoma malo ako se ima u vidu da u Srbiji posluje oko 370.000 pravnih lica, izjavio je konsultant u okviru Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić.

U takvim uslovima domaćim kompanijama je, kako je predočio, veoma teško da opstanu, da održe poslovanje i nivo zaposlenosti, da ne dođe do bankrota firmi. "Kriza je nametnula firmama da prošire bazu klijenata, da rade sa što više partnera, kako bi opstale u ovim teškim uslovima", rekao je Rajić.

Naglašavajući da zbog toga u Srbiji mora da se promeni privredni ambijenti i da te promene moraju da budu mnogo brže, sagovornik je ukazao da u tom cilju mora da se promeni čitav niz zakona koji se odnose na privredu.

Pojedini propisi, zbog toga što se ne radi na njihovoj promeni i prilagođavanju, koče poslovanje, nameću visoke troškove i birokratizuju rad firmi i to je ono što mora po krakom postupku da se menja, mišljenja je Rajić.

"Ne možemo više čekati da prođu godine, jer ekonomski pokazatelji govore da smo na dnu lestvice u regionu", poručio je on.

Prema njegovim rečima, Srbija se danas takmiči sa Makedonijom i Albanijom po poslovnom okruženju, s tim što Makedonija ima bolje poslovno okruženje nego Srbija, a to će ubrzo dati rezultate.

Glavni zadatak Mreže za poslovnu podršku, kako je najavio, biće što više poslovnog povezivanja među kompanijama, što je izuzetno važno u vremenu krize, koja u Srbiji traje skoro šest godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: