Inženjeri nam vrhunski, komora nije

Resorno ministarstvo upozorilo je Inženjersku komoru Srbije da radi nezakonito jer statut i opšte akte nije uskladila sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2015.

17:01

Default images
Foto: Freeimages

Istovremeno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je pozvalo Inženjersku komoru da u najkraćem roku uskladi opšte akte sa zakonom i dobije neophodne saglasnosti Ministarstva.

Kako se navodi u saopštenju, usklađivanje rada Komore sa zakonom posebno je važno zbog toga što se delovanjem van pravnog okvira usporava oporavak domaće građevinske industrije, u čijem interesu bi, kao strukovna organizacija, trebalo da deluje. Ministarstvo je navelo da je Inženjerska komora osnovana prema Zakonu o planiranju i izgradnji, ima oko 26.000 članova, a do sada je izdala više od 46.000 licenci na osnovu kojih inženjeri izrađuju planove i projekte i učestvuju u izgradnji svih objekata u Srbiji.

"Posebno je alarmantan podatak da je Inženjerska komora Srbije od svog osnivanja 2003. godine oduzela svega desetak licenci, a da za to vreme realizacija velikog broja projekata kasni upravo zbog lošeg projektovanja, što svedoči o nezainteresovanosti Komore za posao koji im je zakonom poveren", ocenilo je Ministarstvo.

U pismu koje je Ministarstvo uputilo Inženjerskoj komori navodi se da Statut i svi opšti akti tog udruženja nisu usaglašeni sa Zakonom o planiranju i izgradnji iz 2009. godine, kao ni sa kasnijim izmenama i dopunama ovog zakona (iz 2011, 2012. i 2014. godine).

Samim tim, odluke donete na osnovu takvih neusaglašenih akata su ništavne i ne proizvode pravno dejstvo, istaklo je Ministarstvo.

Dodaje se da Ministarstvo nikada nije dalo saglasnost na najveći broj opštih akata Inženjerske komore Srbije, niti je Komora dostavila na saglasnost Ministarstvu poslovnike o radu svojih organa.

S obzirom na to, sazivanje sednica, utvrđivanje kvoruma, postupak i način odlučivanja, kao i odluke koje se donose na sednicama organa Komore, nelegalne su i pravno ništavne, navodi se u saopštenju.

Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, značajno su skraćene procedure za izdavanje građevinskih dozvola i proširena ovlašćenja inženjera i Inženjerske komore Srbije, zbog čega je njen zakonit i efikasan rad od velikog značaja za primenu zakona i oživljavanje građevinske industrije.

Uz tekuće infrastrukturne projekte vredne oko četiri milijarde evra, očekuju nas i novi, kao što je modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, a Srbija ima vrhunske inženjere sposobne da odgovore ovim izazovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: