Potrošači ostali verni EPS-u

Nijedno od 3,5 miliona domaćinstava u Srbiji nije promenio snabdevača strujom, jer niko nije ponudio jevtinije kilovat-sate

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2015.

15:25

Default images

Iako su imali šanse da od Nove godine biraju od koga će kupovati struju na slobodnom tržištu, nijedno od 3.500.000 domaćinstava u Srbiji nije promenilo snabdevača, već i dalje svi struju kupuju od Elektroprivrede Srbije, potvrđuju u ovom javnom preduzeću.

Razlog za to je što je cena struje u Srbiji najniža u Evropi i regionu, zbog čega drugi snabdevači za sada ne daju ponude za snabdevanje ove kategorije malih kupaca.

Istovremeno kupci iz kategorije privrede, za koje je tržište struje otvoreno u prethodne dve godine, još potpisuju ugovore za snabdevanje u 2015. godini, s tim što se ni tu ne očekuju veća iznenađenja za EPS, tim pre što se zna da je ovo javno preduzeće u prve dve faze otvaranja tržišta zadržao 97 odsto kupaca.

U EPS-u, kažu, da su spremno dočekali i poslednju fazu otvaranja tržišta električne energije. Sada svaki građanin, svako domaćinstvo može da promeni snabdevača i niko EPS-u ne garantuje kupce. Za EPS je to izazov, kao što su bila i prva dva talasa u kojima se ova kompanija pokazala kao konkurentan igrač spreman na poslovanje u tržišnim uslovima.

S druge strane, činjenica je da su oni koji su i pomislili da eventualno umesto od EPS-a, struju kupuju od nekog drugog, morali pre toga da izmire sve dugove prema ovom javnom preduzeću, što je preduslov da se ugovor raskine i snabdevač promeni.

U EPS-u kažu, da kupci iz grupe domaćinstava duguju oko devet, a privreda na javnom, komercijalnom i rezervnom snabdevanju oko 15 milijardi dinara. Najveći dužnici su preduzeća u restrukturiranju i stečaju.

Zbog svega toga, "EPS snabdevanje” preduzima mere kako bi naplatio sva potraživanja i to tako što dostavlja upozorenja pred obustavu isporuke električne energije gde je kupcima ostavljen rok od 30, odnosno 15 dana za plaćanje dugova.

Po isteku ovog roka, kažu u EPS-u, neplatiše ostaju bez struje. Ukoliko ni isključenja ne daju rezultate, sprovodi se postupak naplate pravnim putem. U decembru 2014. godine obustavljena je isporuka električne energije za 18.570 kupaca, kažu u EPS-u.

Građani koji ne menjaju snabdevača nemaju nikakvu obavezu prijavljivanja svoje odluke "EPS snabdevanju”, jer nastavljaju da važe ugovori koje građani već imaju. Oni građani koji naknadno budu odlučili da promene EPS zaključivaće posebne komercijalne ugovore s drugim snabdevačem i za njih će važiti drugačija pravila u prodaji struje.

Iskustva iz regiona pokazuju da u agresivnoj kampanji da dođu do što većeg broja potrošača, pojedini snabdevači idu dotle da nude uslove snabdevanja koje teško ko može da odbije. Ali, samo dok novi račun ne stigne na naplatu. Zato, poručuju, iz naše elektroprivrede – tržište strujom je slobodno, ali valja biti veoma oprezan u potpisivanju ugovora s nekim od novih prodavaca struje, piše Politka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: