Odlučna borba protiv sive ekonomije

Sve veći broj poslovnih ljudi i građana Srbije veruje da je država odlučna u borbi protiv sive ekonomije, rezultat je istraživanja Iposos Stratedžik marketinga.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

15:32

Default images
Foto: Freeimages

Na konferenciji za novinare direktor istraživanja Ipsos Stratedžik marketinga Predrag Kurčubić je naveo da skoro sve trećine privrednika nije zadovoljno dosadašnjim rezultaima Vlade na suzbijanju sive ekonomije, ali da u sve većem broju veruju da je držva rešena da učini nešto pozitvino na tom polju.

"Imali smo u maju 42 odsto, u julu 48 odsto, a u decembru čak 63 odsto preduzeća koja kažu: Da, država je odlučna po tom pitanju. Potrebno je vreme i konkretni potez da se takvi stavovi i učvrste, ali ovo je prvi korak promene stava i vraćanja poverene biznis sekotora u državu kada je reč o borbi protiv sve ekonomije", rekao je on. Istraživanje stavova privrede o sivoj ekonomiji uradjenio je u decembru 2014. na uzorku od 250 preduzeća.

Prema rečima Kurčubića, istovremeno privrednici i dalje nisu spremni da pomognu državi u rešavanju problema sive ekonomije. "Oko polovine anketiranih preduzeća ne bi prijavilo konkurentske firme za koju pouzdano znaju da posluje u sivoj zoni, iako je njohov broj opao sa 60 na 50 odsto od poslednjeg istraživanja u julu", precizirao je on.

Među razlozima zašto ne bi prijavili takav slučaj privrednci su naveli da to nije njihov posao, već da posao države, da to ne bi uradili da ne bi sebi pravili probleme, kao i da ne veruju da bi prijava dala rezultate.

Kurčubić je kazao da se u anketi 70 odsto preduzeća izjasnilo da posluje potpuno legalno i da nijedna transakcija ne ide van tekućug računa.

"Značajnije je istaći da 30 odsto u anketi nepoznatim osobama priznaje da bar deo transakcija ne ide preko računa", rekao je on, dodajući da se u sivu zonu "najviše gazi" kod nabavki i putnih troškva.

"Privrednici smatraju da su grane koje najviše idu u sivu zoni trgovima (44 odsto) i usluge (34 odsto), dok je to u proizvodnji, odnosno poljoprivredi u tek 10 odsto slučajeva", rekao je Kurčubić.

Istakao je da i privrednici i gradjani, iako na sivu ekonomiju gladaju negativno u znatnom broju relativiziraju takvo ponašanje i vide je kao jedini način za preživljavanje.

Prema rečima Kurčubića, skoro polovina anketranih gradjana smatra da se obim sive ekonomije u perethodnih godinu dana smanjio, a njih 59 odsto misli da je država odlučcna u borbi protiv sive ekonomije.

Kako je istakao, velika većina gradjana, njih 84 odsto, podržava borbu proti sive ekonomije, ali kao i sličaju privrednika, nije spremna da pomogne državi, jer misli da to nije njihov posao.

Na pitanje da li bi prijavili svog ili poslodavaca nekog kolege koji zapošljava na crno, 69 odsto ispitanika je reklo da ne bi, a kao glavni razlog su naveli strah da bi oni ili kolega moga da izgube posao.

Da zapošlvanje na crno nije njihova briga navelo je više do 40 odsto ispitranika.

Građani su i na pitanje da li bi prijavili neki trgovisnki ili ugostiteljski objekat koji ne izdaje fiskalne račune u velikom broju, njih 81 odsto, odgovorili da ne bi.

U anketi koju je Ipsos Stratedžik marketing uradio u novembru prošle godine učestovalo je 1.000 gradjana Srbije. Istraživanje je urađeno za Nacionalnu alijansu za lokalni ekonomski razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: