Zbog franka i Srbi izlaze na ulice

Korisnici kredita indeksiranih u francima protestovaće u subotu, 31. januara, jer još nije predloženo sistemsko rešenje za lakšu otplatu tih pozajmica.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

14:53

Default images
Foto: Beta/AP

Protest je najavilo Udruženje bankarskih klijenata Efektiva.

Efektiva u saopštenju navodi da su sada rate kredita u francima 2,5 puta veće nego kada su odobreni, kao i da je uvećana i glavnica pozajmice.

Po oceni pod udruženja, rešenje za lakšu otplatu oko 20.000 kredita, koliko ih je u Srbiji odobreno u francima, "ne zadire u džepove poreskih obveznika Srbije, niti se traže bilo kakve državne dotacije", već treba da bude rezultat dogovora banke i klijenta, uz posredovanje države.

"Rešenje ovog problema može zaustaviti ili bar smanjiti neke negativne procese u društvu, a može pomoći rastu potrošnje i povećanju naplaćenih poreza. S druge strane, nezainteresovanost države može prouzrokovati lančane probleme, a to su pad potrošnje, smanjivanje naplaćenih poreza, pad cena nekretnina kao i povećanje nezaposlenosti", navela je Efektiva.

Ukazano je da bi za državu bio trošak ukoliko bi preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) morala da isplaćuje bankama subvencije u slučaju aktiviranja velikog broja hipoteka na kredite u francima.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković danas je izjavila da će posle sastanka sa banakama koje su odobravale kredite u francima, zakazanog za ponedeljak, 2. februara, biti predloženo zajedničko rešenje za lakšu otplatu takvih pozamica.

Prošle subote Poljaci sa kreditima u švajcarskim francima izašli su u protestnu šetnju ispred Predsedničke palate u Varšavi. Građani su izašli na ulice još nekoliko najvećih poljskih gradova sa zahtevom da im u situaciji sa iznenada preskupim kreditima pomogne poljska vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: