Četiri načina da Srbiji bude bolje

Globalna konsultantska kuća AT Kerni predstavila je predlog Strategije za razvoj naše zemlje - Srbija 2020, koja počiva na četiri glavna ekonomska preduslova.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

14:37

Default images
Foto: Freeimages.com

AT Kerni partner za istočnu Evropu, Branko Žibret rekao je novinarima na ovom skupu da će Srbiji biti dobro već ove godine, kao i da će svake naredne biti sve bolja ekonomska situacija.

"Reforme koje su pokrenute su prave reforme, kako u javnom, tako u privatnom sektoru i taj boljitak će ići korak po korak", rekao je on.

Kao prvi preduslov razvoja, Žibret je naveo razvoj ljudskog potencijala i unapređenje obrazovanja, koje daje rezultate na dugi rok, te je zato istakao da je važno da se sa tim reformama počne.

"Nijednu ekonomsku, niti javnu instituciju nismo našli u regionu koja bi mogla da kaže da ima previše ljudi, i to previše dobrih radnika, jer njih nikada nije dosta", istakao je on na prezentaciji predloga strategije.

Otklanjanje birokratskih barijera je, prema njegovim rečima, druga najvažnija stvar kojom srpska vlast mora da se pozabavi kako bi privukla investicije.

"Moraju se stvoriti uslovi za lakše poslovanje kompajnija i to je poruka koja može da se čuje od privrednika u Srbiji, ali i van vaše zemlje"; naveo je on.

Kao treći preduslov, strategija ove konsultantkse kuće, koja je jedna od strateških partnera Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, jeste poboljšanje efikasnosti tržišta, javnog sektora, finansijskih institucija, rečju povećanja produktivnosti, a smanjenja troškova svih ovih aktera.

Žibret je kao četvrti preduslov jačanja srpske ekonomije istakao fokus na investicijama u oblasti energetike, IT sektoru, poljoprivredi i uslugama.

Upitan koliko je Železara Smederevo važna za razvoj Srbije s obzirom da ne pripada navedenim sektorima, on je rekao da su sve industrije važne dok stvaraju vrednost za kupce.

"Železare svuda u svetu rade dobro,dakle mogu i u Srbiji dobro da posluju. Sa jednim dobrim upravljanjem svako preduzeće može dobro da funkcuionise", istkao je Žilbret.

Ukazao je i da drzava ne stvara radna mesta, već uslove u kojima kompanije mogu dobro da rade.

Srbija, kako je naveo, mora da se priključi kompanijama koje su prisutne na azijskom i afričkom kontinentu čije zemlje beleže porast BDP-a.

Na predstavljanju strategije je pročitana i poruka prvog potpredsednika Vlade Iviče Dačića koji je istakao da ova Vlada sprovodi teške mere o kojima prethodne nisu htele "ni da razmišljaju".

"Otpočeli smo reforme i fiskalnu konsolidaciju, uveli mere štednje i svaki glas koji umesto kuknjave nosi viziju dočekaćemo širom otvorenih ruku", poručio je Dačić i napomenuo da je najvažniji san Vlade da Srbija bude "pristojna i ekonomski jaka, evropska zemlja".

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da u Srbiji danas, za razliku od prethodnih godina, postoji neka nova energija suočavanja sa problemima.

On je rekao i da nije pitanje da li ćemo i kada ući u EU, već da li će Srbija spremna da uđe u EU, jer je to jedini uslov da na ovom velikom tržištu preživimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: