A šta sa lošim kreditima građana?

U rešavanju problema nenaplativih kredita uzimaće se u obzir one opcije koje se najbolje isplate a najmanje koštaju poreske obveznike, kaže Jorgovanka Tabaković

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

12:12

Default images
Foto: Tanjug

Guvernerka NBS je na predstavljanju izveštaja o tranziciji EBRD, rekla da će se prilikom traženja rešenja za loše kredite nastojati da se država u finansijskom smislu u najvećoj mogućoj meri isključi.

Tabaković je, govoreći o opciji prodaje nenaplativih kredita na sekundarnom tržištu, rekla da je sve u igri, ali da se u tom smislu mora voditi račuina da se ne prodaju nenaplativi krediti građana već samo firmi.

"Moramo voditi računa da na sekundarnom tržištu ne mogu da se nađu krediti fizičkih lica, jer građani moraju unapred da računaju sa svojom sudbinom" rekla je guvernerka.

Ona je navela da NBS nije jedina koja treba da se bavi rešavanjem tog problema, već je potrebno da na tome rade i Udruženje banaka Srbije, banke pojedinačno, EBRD, između ostalih, ali i druge međunarodne finansijske institucije sa kojima se mesecima razgovara o različitim pristupima na rešavanju tog problema.

Analiza Unikredit grupe pokazala je da je udeo nenaplativih kredita firmi u Srbiji iznosio 23 odsto ukupnih plasmana privredi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: