Železnice pod strogom kontrolom

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tražiće nedeljne izveštaje od novog rukovodstva Železnica kako bi se kontrolisala reforma tog preduzeća

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.01.2015.

13:12

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Ovo je izjavio državni sekretar u tom ministarstvu Dejan Trifunović koji je najavio da će holding sa tri zavisna društva biti operativan već u julu.

"Novo rukovodstvo će ministarstvu dostavljati izveštaje na nedeljnom nivou - ceo proces je pod striktnom kontrolom. Posle više godina vlada više nema vremena da drži jedno neefikasno preduzeće kakve su do sada bile Železnice Srbije", rekao je Trifunović Tanjugu.

On je kazao da će železnice već u martu biti utvrđena transformacija železnice na holding i tri zavisna društva za prevoz putnika, prevoz robe i železničku infrastrukturu.

"Te četiri celine će biti operativne već u julu mesecu", rekao je državni sekretar.

Kako je rekao, društvo za prevoz robe će biti primer transformacije srpskih železnica, racionalizacije i dobrog funkcionisanja, s obzirom na to da će već u 2016. imati 50 odsto niže subvencije, u 2017. će to biti 80 odsto. Od 1. januara 2018. će potpuno tržišno poslovati.

"Već u ovoj godini se očekuje za najmanje 30 odsto povećanje prihoda društva za prevoz robe, imajući u vidu veću aktivnost u prevozu prehrambenih proizvoda, početak rada Železare Smederevo, Fijatove fabrike u Kragujevcu i drugih industrijskih postrojenja", naveo je Trifunović.

On je kazao da je cilj domaće saobraćajne politike da se transport robe primarno u budućnosti odvija železničkim saobraćajem.

Trifunović je podsetio da je proces reformi železnica formalno krenuo početkom ove godine prvom sednicom Radne grupe i izborom novog rukovodstva tog preduzeća, kao i da su u radnu grupu uključni predstavnici najvažnijih resora vlade, međunarodne organizacije i Delegacija EU u Srbiji.

"Najvažnije je da će se taj proces odvijati u naredne tri godine i da su postavljeni glavni ciljevi tog procesa, a to je pre svega sprovođenje reformi, održivost kompanije, povećanje njene efikasnosti, a pre svega u delu realizacije investicija koje su sada ispod 30 odsto, kao i racionalizacija i uštede kod javnih nabavki, zatim smanjivanje zadržavanja stranih kola, smanjenje broja zaposlenih i slično", naveo je Trifunović.

On kaže da će proces reforme železnica biti definisan jednim dokumentom u drugoj polovini ove godini, koji će imati vrlo jasne smernice.

Trifunović dodaje da je za ovu godini definisan proces reformi u okviru devet tačaka.

"To su sve glavni cilljevi i prioriteti rada novog rukovodstva železnice. Od novog rukovodstva se očekuje da sprovodi reforme, poveća stepen efikasnosti investicija kako se ne bi desilo da plaćamo penale za nepovučena sredstva, a očekujemo i sprovođenje svih mera za povećanje prihoda i smenjenje troškova", poručio je Trifunović.

On je naveo da se stepen investicija mora podići na viši nivo i podsetio se projekti finansiraju sredstvima ruskog kredita, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Ove godine će početi i realizacija projekta gradnje pruge Beograd - Budimpešta, tako da će u protfoliju Železnica Srbije biti oko dve milijarde evra investicija i zato je potrebno da ovaj refomski proces ide paralelno sa investicionim", naglasio je Trifunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: