Arapi ne odustaju od Utve

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija ove godine neće zadužiti više od milijardu i po evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.01.2015.

15:12

Default images
Foto: Tanjug, ilustracija

Vučić je na televiziji Prva objasnio da će se Srbija zadužiti oko sedam milijardi evra, ali da je reč "rolanju" novca, te će stvarno zaduženje biti verovatno i manje od 1,5 milijardi evra.

Podsećajući da je javni dug trenutno 69,2 odsto BDP, on je ocenio da će javni dug ići do 77-78 odsto BDP do kraja 2016. godine, a da će tad početi da se spušta.

Na komentar da je na jednoj listi uslova poslovanja Srbija na 91. mestu, Vučić je rekao da je reč o paramaterima do marta meseca prošle godine i da nisu u obzir uzeti zakoni o radu, o izgradnji i planiranju, te da će zemlja na toj listi skočiti za 20 do 30 mesta.

On je rekao i da Međunarodna organizacija rada predviđa nastavak smanjena stope nezaposlenosti.

Kako je rekao, projekcije MMF o BDP Srbije u ovoj godini nisu uzele u obzir ono što će biti urađeno u hemijskom kompleksu, Ikarbusu, proizvodnji električne energije...

Na konstataciju novinara da smo na listi Svetske banke na 184 mestu po izdavanju građevinskih dozvola, Vučić je odgovorio da su usvojeni zakoni i da će se dozvole izdavati za 28 dana što je najbrže u Evropi.

Govoreći o Telekomu, Vučić je ponovio da je uveren da će biti prodat po značajno višoj ceni u odnosu na onu koje su nudile prethodne vlade, ističući da živimo u kapitalizmu, a da Telekom stalno gubi deo tržišta zbog konkurencije, te da se postavlja pitanje "ko smo mi da pustimo da se nešto urušava".

Telekom će, prema njegovim rečima, kupiti kompanija koja bude ponudila najviše novca i najbolje uslove za zaposlene i uslugu.

"Čist kaptializam, ne vidim šta je tu problem", rekao je Vučić.

On je dodao i da je Vojislav Šešelj svojevremeno branio Miloševićev pokušaj privatizacije, uz argumente da je to normalna politika, a ne samoupravni socijalizam.

"Prošli smo 20 godina, a i dalje pričamo iste bajke", rekao je Vučić.

On je naveo da postoji veliko interesovanje investitora za Srbiju i da očekuje veće investicije u Novom Sadu, Nišu, Obrenovcu.

Premijer je, govoreći o investicijama UAE u Srbiji, rekao da će se investirati u Utvu, a da je umesto kompanije Al Dahra, koja nije želela da učestvuje "u negativnoj kampanji", došla druga kompanija.

Premijer je rekao i da je prodaja oružja odlična, da će se uložiti još novca u namensku industriju, s obzirom da nema problema sa plasmanom robe, ali da, recimo, Srbija ne može da proizvede onoliko municije kolika je potražnja.

Govoreći o problemima u izvozu koje ima kompanija "Fijat", Vučić je rekao da je ostvaren niži izvoz zbog smanjene proizvodnje, ali da tu država Srbija ne može da uradi ništa jer je "sve na italijanskom partneru".

Međutim, Vučić je rekao da izvoz svih drugih proizvoda raste, da ima manjih problema sa izvozom u Rusiju zbog pada rublje, ali da su to problemi na dnevnom nivou sa kojima moramo da se borimo.

Vučić je govorio i o projektu "Beograd na vodi", navodeći da je 137 objekata već sklonjeno, a da će "svi videti šta će se dešavati do leta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: