Hoće li država pomoći dužnicima?

Država još nije našla konkretno rešenje za dužnike u švajcarskim francima. Za sada je poznato da se hrvatsko rešenje neće primeniti i u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.01.2015.

21:00

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Klijentima se savetuje da se lično dogovore sa bankama.

Gordana Marjanović je 2008. godine podigla kredit u švajcarskim francima, na 28 godina. Danas, skok rate ugrozava funkcionisanje cele porodice.

Njenu sudbinu deli još oko 22.000 ljudi. Za sad je poznato da rešenje poput onog za dužnike u francima u Hrvatskoj, u našoj zemlji neće biti. Naime, tamošnji sabor zamrznuo je kurs franka na godinu dana.

"U Srbiji su banke političarima neprijatelji samo u kampanji, a kada nje nema one su poželjan partner. Rešenje je kovertovanje duga u evre, ali po kursu koji je važio na dan isplate kredita na taj dan bi se korisnicima rate kredita smanjile za trećinu", smatra Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“.

Ipak, banke to ne žele da urade. Uprkos tome iz Udruženja banaka Srbije preporučuju lični dogovor na relaciji klijent-banka.

"Savet je da se svaki klijent individualno obrati svojoj banci. Ne verujem da će biti opšteg rešenja za sve. Država ne može niti bi bilo fer da utiče, pre svega zbog korisnika kredita u drugim valutama. Treba sačekati i dalji razvoj situacije i da li je odluka Švajcarske centralne banke konačna", kaže Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu.

Na dan donošenja odluke, građani su dugovali oko milijardu franaka odnosno 800 miliona evra. Dan posle toga milijardu evra. To znači da su banke automatski zaradile 200 miliona evra, pa je pitanje da li će Švajcarci preispitivati odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: