Fijat ne ide iz Kragujevca

Zbog priče o mogućem odlasku “Fijata” iz Kragujevca već dugo se diže prašina. Međutim, zvanične najave o tome nema.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.01.2015.

16:47

Default images
Foto: Tanjug

Zbog priča koje ne jenjavaju radnici Fijata jesu uplašeni. Mešutim, iz sindikata ove fabrike uveravaju da do gašenja proizvodnje neće doći.

"Koliko je koštalo instaliranje, maltene košta i deinstaliranje, da kaćem, celokupne opreme i prenošenje, što je po meni apsolutno nemoguće u ovom trenutku jer kompanija Fijat ne bi ulagala toliko novca u samu fabriku da bi se selila posle dve ili tri godine. Većina opreme je još pod garancijom", kaže Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata “Fijata.”

Većina Kragujevčana veruje da nema razloga da Fijat ode iz grada.

Bivši gradnačelnik Veroljub Stevanović smatra da je grad zahvaljujući Fijatu značajno prosperirao i poboljšao ekonomsku poziciju u Srbiji. On ne može ni da nasluti koliko bi odlazak ove firme bio loš.

"Kao da neko skreće pažnju sa vrlo važnih stvari u žovitu ljudi, pa 'ajmo malo da pričamo o ovome, malo
o hapšenjima, rekonstrukcijama, revitalizacijama vlade, stranek... I hajde da skrenemo malo pažnju na nešto što je ekonomski veoma značajno", kaže Veroljub Stevanovic, predsednik koalicije Zajedno za Šumadiju.

Iz DS-a kažu da i pored toga što vlada nije ispunila svoje ugovorene obaveze prema Fijatu, kao što su rekonstrukcija autoputa i pruge Lapovo-Kraljevo, neće doći do njegovog odlaska.

Iako se zna da ovde imaju najbolje radnike, novonastala situacija jeste čudna, dodaju iz ove
stranke.

"Stvorila se jedna atmosfera da je Kragujevac grad koji je dobio više nego što zaslužuje i činjenica
jeste da neki gardovi pokušavaju da lobiraju mozda protiv. Ali to je nešto što je nedopustivo, da jedna politička stranka koja ima najveci uticaj na medije, pušta takve informacije", kaže Dusan Obradović, predsednik GO DS.

U izgradnju Fijata ulozeno je milijardu i tri stotine evra. Vlasnik jedne trećine je država. Iz DS-a –i ZZŠ-a smatraju da bi vlada trebalo više da se interesuje za razvoj ove fabrike.

Iz lokalne samouprave ne žele da govore na ovu temu jer, kako kažu, nije primereno komentarisati glasine. Obratiće se javnosti jedino ako dođe do toga da Fijat zaista napusti grad.

Takođe ni iz Fijta ne želeda se oglase ovim povodom jer smatraju da je čitava prica o njihovom napustanju Kragujevca velika besmislica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: