"Banke ne nude rešenje za franak"

Stav banaka o rešenju problema kredita u švajcarskim francima je očekivan, navodi Dejan Gavrilović iz Udruženja građana "Efektiva".

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.01.2015.

10:13

Default images
Foto: Freeimages.com

Kako je Gavrilović rekao za RTS, banke nisu ponudile sistemsko rešenje. Naveo je da postoji mala grupa banaka koja ima mali broj kredita u švajcarskim francima i koja ne želi da se odrekne zarade.

Gavrilović navodi i da je jasno da ne postoji jedinstven stav banaka i ponavlja da sistemsko rešenje nije ponućeno klijentima.

"Ostaje da vidimo kakav će biti odgovor NBS", kaže Gavrilović.

Poručuje da u ovom trenutku, još uvek nije pametno da se sadašnji dug u francima prebaci u evro jer se ne zna kakvo će biti kretanje kursa.

Gavrilović navodi da bi rešenje problema moglo da bude da se sadašnji dug u francima konvertuje u dug u evrima po paritetu na dan isplate kredita. Ističe da bi se na taj način dug drastično umanjio.

Ipak, kako kaže, sačekaće stav NBS jer su najavljeni razgovori za sledeću nedelju.

Ako ne bude ponuđeno sistemsko rešenje, Gavrilović kaže da je sledeća instanca sud.

Mogućnosti za pomoć korisnicima kredita u švajcarskim francima još se razmatraju.

Predstavnici komercijalnih banaka u Srbiji posle sastanka posavetovali su dužnike koji imaju problema u otplati da sa svojom bankom pregovaraju o mogućim olakšicama u otplati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: