Prodala stan da plaća kredit u CHF

Beograđanka Dušanka Kraguljac prodala je svekrvin stan kako bi mogla da plaća stambeni kredit u švajcarskim francima jer je ostala bez posla.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 23.01.2015.

16:58

Default images
Foto: Freeimages

Dušanka Kraguljac, koja je danas čekala ispred Udruženja banaka Srbije ishod sastanka bankara o švajcarskom franku, podigla je stambeni kredit u toj valuti pre sedam godina, a u međuvremenu je ostala bez posla, pa je bila prinuđena da proda svekrvin stan da bi plaćala rate.

Ona je za Tanjug ispričala da je u vreme kada je podigla stambeni kredit dug bio oko četiri miliona dinara, a do danas je, kako kaže, izraženo u dinarima isplatila više od toga, ali banci i dalje duguje još 36.000 franaka. "Podigla sam kredit u francima 2007. godine i to je tada bilo 70.000 franaka, odnosno 43.000 evra. Sedam godina kasnije, dugujem 36.000 švajcaraca i praktično isto toliko evra, jer su sada evro i franak, nakon naglog skoka švajcarske valute, izjednačeni", požalila se ona.

Ona kaže da joj je rata preko noći praktično porasla sa 520 na 644 evra, a u međuvremenu je, dodaje, ostala i bez posla.

"Rate plaćamo tako što koristimo ušteđevinu. Prodali smo i svekrvin stan", navela je.

Na pitanje kakvo bi joj rešenje banaka odgovaralo kaže da bi to bila mogućnost da konvertuje kredit iz švajcarca u evre, i to po kursu koji je važio u momentu kada se zadužila.

Kada su banke ranije ponudile tu mogućnost, ona nije mogla da je iskoristi, jer je, podseća, ostala bez posla, a njena banka je tražila ponovo kompletnu dokumentaciju.

"Tražili su kompletnu dokumentaciju, a ja nisam više imala uslova. Do tada sam koristila sve mogućnosti, i grejs period dva puta, ali ne vredi. Sve je to malo, prema onome što dugujem", priča ova očajna Beograđanka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: